Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, filiala Botoşani, a comentat ultimele modificări ale Codului Fiscal privind transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator.
Carmen Panţiru a spus că nu a avut timpul necesar să se întâlnească cu oamenii de afaceri locali pentru a discuta despre noile modificări legislative, însă a menţionat că micile afaceri vor avea de suferit. Aceasta a spus că va fi greu pentru firmele mici să păstreze toţi angajaţii, dacă impactul va fi negativ asupra bugetului, iar patronii vor trebui să îşi refacă strategia de afaceri.
Părerile sunt împărţite cu privire la transferul contribuţiilor, ca şi simulările de altfel, însă preşedintele Camerei de Comerţ a spus că efectul real se va vedea în luna februarie, când va fi prima lună în care se va plăti după noul sistem.
„De principiu, va fi o problemă pentru firmele mici, care nu-şi vor permite să păstreze angajaţii. Și cum judeţul Botoşani este unul cu ponderea în firme mici şi mijlocii, impactul va fi cu atât mai mare. Vor trebui să îşi reanalizeze planul de afaceri, însă este la latitudinea fiecăruia. În cazul firmelor mari, care ţin la forţa de muncă, pentru că o găsesc greu şi investesc în formarea ei, nu cred că vor fi disponibilizări. Părerile nu sunt unitare şi încă nu am apucat să avem o întâlnire cu oamenii de afaceri, după adoptarea noilor modificări legislative. Personal, sunt bulversată de aceste calcule, nefiind economist, însă îmi închipui că opinia reală este a experţilor. Din februarie vom vedea exact impactul, pentru că acum simulările sunt atât cu plus, cât şi cu minus”, a afirmat Carmen Panţiru, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, filiala Botoşani.
Potrivit unuia dintre scenarii, pentru ca salariații să nu resimtă transferul contribuțiilor sociale, ar trebui ca salariile lor brute să crească cu 22,75%.
De cealaltă parte, guvernanţii susţin că, din totalul contribuţiilor, de la 39,25 plătite azi la un salariu brut, se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă.