Un studiu elaborat la inițiativa Camerei de Comerț Botoșani confirmă criza forței de muncă prin care trece, de ceva vreme, județul. Mai mult decât atât, rezultatele și datele centralizate reflectă o decădere tot mai accentuată a situației economice din Botoșani, cadru în care se spulberă speranțele tinerilor de a rămâne pe meleagurile natale.
În cadrul conferinței de presă de joi, la Camera de Comerț, s-au diseminat rezultatele proiectului "Radiografie Economică a Județului Botoșani - Oportunități".
Proiectul depășește 19 mii de lei, cu finanțare, parțial, la Consiliul Județean Botoșani, printr-un program de finanțări rambursabile pentru activități non-profit. Acesta se derulează în perioada mai-octombrie anul curent și este manageriat de Carmen Panțiru. Partenerul principal este Inspectoratul Școlar Județean Botoșani.
"Îi atrage mirajul străinătății"
"Contribuția noastră la acest proiect a constat în aplicarea chestionareler în toate unitățile de învățământ secundar - superior. Rezultatele acestor chestionare nu sunt foarte îmbucurătoare, din păcate. De exemplu, la întrebarea referitoare la intenția de a lucra în țară, majoritatea absolvenților au răspuns că vor să plece. Mirajul străinătății îi atrage", subliniază Romică Vărvăruc, inspector școlar.
"Consider ideea tipică pentru Camera de Comerț. Ideea a pornit de la nevoia de lămurire sau de la întrebările pe care le-au ridicat membrii Camerei și agenții economici din Botoșani vizavi de viitorul forței de muncă. Lucrurile s-au împărțit în două direcții. Prima este, pretențios spus, realizarea unei radiografii a stării economice a județului Botoșani. Vreau să mulțumesc Consiliul Județean, care a înțeles ideea noastră și care a adus o bucățică de finanțare. Nimeni în lumea asta nu va reuși să facă o radiografie, o lucrare cu substanță adevărată cu 25.000 RON. Este adevărat că noi, Camera de Comerț, am contribuit cu cel puțin jumătate, pentru că am lucrat cu oameni din București, cărora le mulțumesc, mai ales domnului Dorin Cojocaru, care e botoșănean. Ideea a fost să vedem dacă județul nostru are potențial economic, iar din tot ce am studiat noi aici constatăm că veștile nu sunt deloc bune. Sunt câteva oportunități la nivelul județului Botoșani, dar sunt și foarte multe elemente care nu încurajează potențialii investitori să vină sau să rămână aici. Când vorbim de forța de muncă, cel mai important element în atragerea unui investitor a fost mobilul acestei forțe. Dar, precum am citit și în alt studiu, România nu mai este atractivă din acest punct de vedere.
Omul este cel care poate crea o dezvoltare sustenabilă. Dacă ne întrebăm dacă să investim în oameni și mediu sau în tehnologie, răspunsul este: în oameni, pentru că ei produc valoare adăugată. Singurul motor al unei economii sunt oamenii, oamenii instruiți. De aceea am făcut acest studiu la nivelul copiilor din Botoșani. Sunt șase mii și ceva de copii. La clasele terminale, mai ales, am cercetat intenția. 90% din copii vor să plece, pentru un viitor mai bun, cum se zice. Sigur, am putea comenta multe acțiuni de aici încolo, cum am putea micșora această lipsă de speranță de a rămâne în județ. Și aici este o chestiune de educație", punctează Valeriu Iftimie, președintele Camerei de Comerț Botoșani.
Nu există ofertă pentru "copii deștepți" în Botoșani?
Valeriu Iftimie vorbește despre o infrastructură economică precară a județului Botoșani. Conform spuselor președintelui Camerei de Comerț, accentuarea valului de emigrare a tinerilor este una dintre cele mai mari poveri care pot fi lăsate posterității. "A doua chestiune foarte interesantă este că nu se mai solicită atât de multă forță de muncă. Toți copiii spun că vor să lucreze la stat, să se facă profesori, doctori, ingineri, foarte puțini vor la privat. Mulți vor la Primărie sau la Direcții, asta nu mă îngrijorează, dar povestea poate duce în altă parte... Forța politică, cei care conduc țara asta, ar trebui să se gândească mai departe la măsuri pentru a motiva copiii să rămână în România, pentru că sunt muncitori 4 milioane, iar pensionari 6. Nivelul de îmbătrânire a populației crește, pentru că cei tineri pleacă, cu speranța, din punctul meu de vedere, aproape zero de a se întoarce. Intenționăm să vedem câți dintre copiii cu studii superioare ar lucra în Botoșani și ce ofertă ar trebui să aibă județul pentru a fi motivați. Am o frică teribilă că nu avem ofertă pentru oamenii deștepți în Botoșani, iar asta poate crea cea mai grea povară pe care o lăsăm viitorului. Toți care am rămas în Botoșani, am rămas forțați. Cel mai mare pericol acum este depopularea de copii deștepți. Rezultatele acestui studiu sunt dezamăgitoare, dezarmante", susține, dezamăgit, Valeriu Iftimie, șeful Camerei de Comerț Botoșani.
Date care arată dezastrul
Rezultatele studiului realizat în cadrul "Radiografiei Economice" indică realitatea îngrijorătoare cu care se confruntă botoșănenii. Potrivit celor comunicate de Camera de Comerț, județul Botoșani este la pământ din mai toate punctele de analiză economică.
"Ne-am propus să facem o oglindă a economiei județului Botoșani, inclusiv în raport cu județele vecine, chiar cu Neamțul, cu România. Este un punct zero, de la care putem pleca. Acești tineri, cărora li s-a aplicat chestionarul, cu sprijinul Inspectoratului Școlar, trag un semnal de alarmă. Din păcate, rezultatele sondajului reflectă un procent de 80% din tinerii care termină școli profesionale și vor să plece. Am intrat pe un schelet oferit de Administrația Financiară a județului Botoșani, în niște arhive, și am observat că agenții economici se concentrează în municipiile Botoșani și Dorohoi, cam 80%. Anul 2017 a fost mai slab economic decât anii anteriori, de la scăderea cifrelor de afaceri lași scăderea numărului de salariați din mediul privat. Privind raportul dintre locuitori și operatori economici, Botoșani este la jumătatea mediei naționale, suntem întrecuți de toate județele pe care le-am analizat. În proporție de 90% dintre itemii analizați, suntem pe ultimul loc. Numai 5% din investitori sunt străini. Este grav că majoritatea tinerilor vor să plece, de aceea trebuie acționat cu toți factorii decisivi: politici, legislativi, sociali și așa mai departe. Criza forței de muncă de aici va continua și se va amplifica", concluzionează Marian Rotariu, șeful Biroului de comunicare al Camerei de Comerț Botoșani.
Există, totuși, o șansă pentru dezvoltarea județului. Tinerii cu spirit antreprenorial sunt cei care ar putea resuscita economia. "Un lucru bun pe care l-am observat la tinerii chestionați este deschiderea către a fi întreprinzători, iar asta ar fi o șansă", a adăugat Marian Rotariu.