Investitorii imobiliari au cumpărat proprietăţi româneşti de aproape un miliard de euro în 2017

Volumul tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale (malluri, birouri, depozite, hoteluri) din România a ajuns anul trecut la aproape un miliard de euro, valoare cu aproape 10% mai mare decât cea înregistrată în 2016, când s-au vândut clădiri de 890 milioane euro, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

 

Volumul anului trecut reprezintă 8% din totalul consemnat în ţările Europei Centrale şi de Est, de 12,17 miliarde de euro. Ritmul de creştere al pieţei româneşti este cu mult peste cel al întregii regiuni (3,3% faţă de 2016), dar cu toate acestea volumul din România rămâne sub potenţial, spun brokerii.

”Având în vedere tranzacţiile în curs pentru 2018, ne aşteptăm la un an bun pe piaţa românească în ton cu estimările privind volumele din Europa Centrală şi de Est care indică pentru acest an depăşirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat”, a declarat Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania.

 

Polonia şi Cehia s-au menţinut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cotă de piaţă de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), România (8%), SEE (8%) şi Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL.

În România, numărul tranzacţiilor a crescut, valoarea medie a fiind de aproximativ 28,5 milioane de euro. Volumele pieţei au fost dominate de tranzacţiile cu proprietăţi de retail (43%), în timp ce segmentul industrial şi logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piaţa hotelieră cu 18%, şi de cea de birouri cu 17%.

„Tranzacţia prin care Elbit Imaging a vândut complexul hotelier Radisson din Bucureşti, pe fundalul unei pieţe de birouri letargice din punct de vedere investiţional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punct de vedere al lichidităţii în 2017. Este o situaţie inedită. Retailul şi birourile ar trebui să domine piaţa de investiţii având în vedere valoarea proprietaţilor existente”, a declarat Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania, care a asistat Elbit în tranzacţie.

 

Vânzarea Radisson reprezintă cea mai mare tranzacţie hotelieră realizată vreodată în România şi una dintre cele mai mari înregistrată în Europa Centrală şi de Est (CEE) şi totodată cel mai scump imobil vândut vreodată în Bucureşti.

Pe piaţa de retail cea mai mare tranzacţie a anului a fost achiziţia a 50% din portofoliul de retail şi de birouri al Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara şi Iulius Mall Suceava şi 3 clădiri de birouri) de către grupului sud-african Atterbury, tranzacţie estimată la circa 200 mil. euro de către brokerii Cushman & Wakefiled Echinox

 

Cea de-a doua cea mai importantă tranzacţie pe piaţa de retail a fost achiziţia de către Mitiska a unui portofoliu format din 11 spaţii de retail şi 3 proiecte de dezvoltare de la Alpha Group.

Cea mai notabilă tranzacţie pe segmentul birourilor a fost achiziţia de către Immochan a Coresi Business Park din Braşov de la Ascenta Management. Alte tranzacţii majore includ preluarea Green Court Building C de către Globalworth, de la Skanska pentru 38 de milioane de euro şi vânzarea ART BC către Hili Properties pentru 30 de milioane de euro.

Pe piaţa industrială şi de logistică, cea mai mare tranzacţie din 2017 a fost cea prin care portofoliul Logicor din România a fost preluat de către China Investment Corporation în cadrul unei tranzacţii paneuropene. O altă tranzacţie importantă este achiziţia depozitului Renault din Oarja de către Globalworth pentru 42 milioane de euro.

Din punct de vedere geografic, Bucureştiul a reprezentat aproximativ 36% din volumul total al investiţiilor din România, mai puţin decât în ​​2016, indicând o îmbunătăţire a lichidităţii în oraşele secundare.

Sursa:Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...

Elevii din clasele primare, excluși de la olimpiadele și concursurile școlare în 2025!

Saturday, 18 January 2025

Elevii claselor primare nu pot participa în anul școlar 2024-2025 la olimpiadele și concursurile școlare naționale ale căror calendare de desfășurare au fost anunțate recent de ministeru...