Memoria zilei: Ştefan Tapalagă, actor de primă scenă şi campion la scrimă!

Memoria zilei: Ştefan Tapalagă, actor de primă scenă şi campion la scrimă!

ȘTEFAN TAPALAGĂ

Născut în urmă cu 84 de ani. Fratele delicatei actriţe Rodica Tapalagă, a fost soţul renumitei regizoare Sanda Manu. Ştefan Tapalagă s-a nascut la 4 aprilie 1933, la Dorohoi, oras moldovenesc unde a facut scoala primara si liceul. Apoi, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in anul 1961, la clasa profesorului Fintesteanu – Sanda Manu, Dem Radulescu si Alex Lungu. In perioada urmatoare este elev la Paris pentru a studia pantomima cu Jacque Lecqoc. A jucat pe scena Teatrului din Piteşti şi a Teatrului de Comedie din Capitală.

De la primele apariţii scenice, s-a afirmat ca o prezenţă interpretativă, dotată cu reale calităţi comice şi dramatice. De-a lungul anilor, a dat viaţă unui număr impresionant de personaje, în sute de spectacole. Din şirul realizărilor pe marele ecran, cităm: "Brigada diverse în alertă" (1971), "Dimitrie Cantemir" (1974), "Cercul magic" (1975) etc.

Ştefan Tapalagă a fost o prezenţă de prestigiu la radio şi televiziune, în special în spectacolele de comedie şi divertisment. Scurt timp, a îndrumat o serie de tineri învăţăcei în tainele artei scenice.

A participat impreuna cu Sorin Poenaru si Iosif Silahy, in 1954, pentru prima data la concursurile internationale de floreta. A fost maestru al sportului activand in domeniul scrimei fiind campion al acestei frumoase arme.

A fost casatorit cu fosta sa profesoara de actorie, Sanda Manu; impreuna au realizat o singura piesa de teatru "Frumoasa duminica de septembrie", de Ugo Betti.

A fost fratele actriţei Rodica Tapalagă.

Cunoscutul actor Ştefan Tapalagă a plecat dintre noi la 21 mai 1994, în Bucureşti, aşa cum a fost tot timpul vieţii: cu zîmbetul pe buze, sclipiri jucăuşe în ochi şi sufletul cald şi generos. 

Soția lui Ștefan Tapalagă, Sanda Manu, este fiica actorului Ion Manu (născut la Botoşani, pe 12 februarie 1891). "Am trăit o viaţă extrem de normală, fiind fata unui mare actor. Am trăit o viaţă relativ normală, fiind soţia unui mare actor", rostea Sanda Manu în urmă cu câţiva ani, vorbind despre cei doi artişti botoşăneni care i-au împlinit şi marcat destinul: tatăl Ion Manu şi soţul Ştefan Tapalagă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Cine îl apără pe Gheorghe Eminovici? Citește AICI un nou număr al revistei HYPERION

Duminică, 12 Mai 2024
281

În al 42-lea an de apariție, editată de Fundația Culturală ”Hyperion – caiete botoșănene” Botoșani, revista Hyperion a ajuns la numerele 360-361-362 (4-5-6 / 2024).&...

Regizorul care i-a adus pe scena de la Botoșani pe Eminescu și Ceaușescu! (Foto)

Sâmbătă, 11 Mai 2024
531

Pe 11 mai 1927 se năștea la București regizorul de teatru Constantin Dinischiotu (m. 19 iunie 2008). A urmat Facultatea de Litere și Facultatea de Drept din București (1945–1949). A urmat c...

20 de ani de la plecarea la Domnul a singurului botoșănean în fața căruia a plecat genunchii Regele Marii Britanii!

Sâmbătă, 11 Mai 2024
1099

Cincisprezece cuvioși și mărturisitori români sunt propuși spre canonizare, proclamarea canonizării urmând să aibă loc în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Român...