La mulți ani, Elena Zbanț! O viață trăită în fascinația culorii pure - Foto

Împlinește astăzi 87 de ani. Bunica născută în Hănești este un fenomen excepțional în arta contemporană românească. Și nu doar datorită talentului ieșit din comun, ci mai ales prin capacitatea ieșită din comun de a reda prin culoare lumea satului de odinioară.

La mulți ani, Elena Zbanț! O viață trăită în fascinația culorii pure - Foto

Elena Zbanț

Născută pe 30 octombrie 1936, la Hăneşti, judeţul Botoşani, Elena Zbanţ – sau bunica ţărancă – aşa cum îi place să i se spună, este un adevărat tezaur viu, iar arta pe care o creează reprezintă o insulă de puritate.

Trăieşte de ani buni în Iaşi, însă destinul îi este legat de Hăneşti, satul pe care îl regăsim astăzi în toate tablourile ce îi poartă semnătura. Pentru micuţa Elena (Lenuţa, cum o strigau părinţii acasă), copilăria la Hăneşti a coincis cu una dintre cele mai grele perioade din întreg secolul XX: frământările politice dinainte de război, declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, foametea de după, cu chinurile şi cu ostracizările impuse de comuniştii care prindeau tot mai mare şi mai apăsătoare putere.

La 11 ani, Elena rămâne orfană de tată, şi cumplit trebuie să fi fost pentru o familie cu şase copii care, în acele timpuri, depindea de rodul pământului şi de destoinicia unui bărbat în ogradă. Colectivizarea înfigea şi ea colţii în bruma de avere a ţăranilor. Elena nu merge la studii, în afara celor patru clase din sat, însă la vârsta de 35 de ani are puterea să părăsească pământul natal şi munceşte la o fabrică de cărămidă, apoi într-o fabrică de confecţii, de unde se va pensiona, în Iaşul mult mai ofertant din punct de vedere cultural.

Odată cu pensionarea, în suflet îşi face loc visul de demult al copilăriei: pictura. Are prima expoziţie personală la vârsta de 70 de ani, "Obiceiuri de iarnă în sat".

Chiar cu cele patru clase urmate în satul natal, Elena Zbanţ a înţeles că, mai mult decât în oricare alt registru artistic, în arta naivă este nevoie de sinceritatea trăirii. Aici nu poţi mima, nu poţi imita autenticul. Un pictor naiv va trăi întocmai realitatea, pentru că un artist naiv aşază pe pânză doar ceea ce cunoaşte. De aceea se spune că arta naivă nu poate fi copiată, ea este "rezultatul unei atitudini morale şi al unei viziuni particulare asupra lumii", după cum spunea Victor Ernest Masek.

Despre artista din Hăneşti, Lucian Manole (el însuşi hăneştean născut în martie 1981) a alcătuit volumul "Elena Zbanţ. Un pictor al inimii sacre", cu o prefaţă semnată de Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Episcopiei Iaşilor. Citește integral ELENA ZBANŢ - Bunica ţărancă şi miracolul culorii pure!...





 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O tânără născută în județul Neamț și stabilită la Botoșani este de negăsit!

astăzi, 14:12
6

Poliția este în alertă, după ce Mihaela Denisa Siminiceanu, de 21 de ani, a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Apropiații nu știu nimic despre locul unde s-ar putea afla.T&ac...

Târgul Liceelor organizat în cele două municipii ale Botoșaniului, când va avea loc! (foto)

astăzi, 13:58
31

Ediția din acest an a Târgului Liceelor se va desfășura în zilele de 17 și 18 mai în două locații diferite: la Botoșani și la Dorohoi.Deschiderea oficială va avea loc si...

PSD Botoșani: Ce înseamnă HUB-ul alimentar propus de candidatul PSD pentru Consiliul Județean, Lucian Trufin

astăzi, 13:42
25

Unul dintre proiectele principale din Programul „10 pentru Botoșani” propus de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, are în vedere s...