Calendar Ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie!

Sfântul Cuvios Atanasie s-a născut pe la anul 930 în Trapezunt, primind la Botez numele de Avramie.

Calendar Ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul; Sfântul Cuvios Lampadie!

Părinţii săi erau de neam bun şi evalvioşi. Rămas orfan de ambii părinţi, a fost cresut de o rudă cucernică a mamei sale. A fost dat la cele mai bune şcoli din vremea sa care se găseau în Constantinopol, ajungând la ştiinţa cea desăvârşită. Deşi era tânăr, a părăsit cetatea sa şi s-a dus la o mănăstire, Chiminas din Asia.

Aici, egumenul Mihail l-a primit pe Sfântul Atanasie în rândul monahilor, dându-i ascultarea de a copia cărţi pentru trebuinţa oamenilor. Pentru smerenia şi devotamentul cu care împlinea toate hotărârile mai-marilor mănăstirii, a fost numit „fiul ascultării”.

Din râvna ce avea pentru osteneli mai grele, a plecat pe Muntele Athos. Acolo s-a încredinţat ca ucenic unui bătrân pustnic, căruia i s-a supus cu toată râvna, străduindu-se cu multe nevoinţe duhovniceşti, scrie ziarullumina.ro.

Tot pe Muntele Athos, Cuviosul Atanasie s-a hotărât să ridice o biserică. Pentru aceasta, s-a dus la împăratul Nichifor Focas (963-969) cu care fusese prieten în vremea când împreună se aflau la învăţătură la Constantinopol şi cu ajutorul său a zidit în locul arătat o preafrumoasă biserică pe care a închinat-o Maicii Domnului.

A zidit apoi şi o lavră, pentru mai mulţi nevoitori. Şi se silea sfântul să refacă bolta bisericii şi la o mai bună înfăţişare să o aducă. Deci, suindu-se pe schelă împreună cu alţi şase fraţi, s-a surpat bolta cu ei. Şi aşa s-a săvârşit Sfântul Atanasie, dându-şi sufletul în mâinile Domnului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un tată disperat luptă pentru viața fiului său abia venit pe lume!

astăzi, 13:00
87

Ionuț Pădurariu, originar din comuna Păltiniș, județul Botoșani, spune că David a fost așteptat cu nerăbdare. ”Prima lună de după naștere totul a fost foarte bine, apoi ceva s-a schi...

Cine sunt elevele de 10 la Bacalaureat, la Botoșani. Director: „Avem promovabilitate de 100%”

astăzi, 12:33
1012

La nivelul județului Botoșani, pentru promoția curentă, rata de promovare este de 78,53%, cu 4% mai mare decât cea de anul trecut, iar pentru promoțiile anterioare este de 37,67%.Au pro...

Nereguli depistate după un accident rutier provocat de un tânăr de 19 ani!

astăzi, 12:23
162

În cursul zilei de duminică, în jurul orei 16.00, polițiștii din Ștefănești au constatat că, pe strada Grigore Antipa din localitatea Stânca, a avut loc un accident rutier sol...