Marele psihanalist austriac Sigmund Freud spunea că „timpul petrecut cu pisici nu este niciodată pierdut”. Pisicile ne relaxează, dar o fac într-un fel care fascinează. Este impresionant cum un animal atât de mic emană atâta libertate de spirit, atâta independență!
Nicio pisică nu seamănă cu alta. Jucăușe sau afectuoase, rezervate sau misterioase, o diversitate care face ca interacțiunile cu ele să fie nu doar interesante, ci și pline de surprize. Nu puțini sunt aceia care pot da mărturie că pisica este mai mult decât un animal de companie. Cu toate acestea, nu oricine își poate asuma responsabilitatea creșterii unei pisici, fie din pricină de spațiu, fie din cauza unor alergii manifestate de vreun membru al familiei.
De aceea, o cafenea cu pisici oferă oportunitatea petrecerii unui timp relaxant, singur sau alături de prieteni, combinând aroma unei cafele cu bucuria de a interacționa cu pisicile afectuoase și adorabile.
Cafenelele cu pisici au apărut prima dată în Japonia și au devenit din ce în ce mai populare în întreaga lume, oferind o experiență unică și plăcută pentru iubitorii de animale și de cafea.
Câteva zeci de minute petrecute într-un astfel de loc nu doar că asigură doza zilnică de zâmbet, dar pot și să reducă stresul și anxietatea, oferind un sentiment de confort și relaxare.
”Un loc care emană suflet, nu altceva!”
Vestea că la Botoșani, în cadrul Clinicii Veterinare TrioVet, a apărut Cafeneaua ”La Mâțe” a fost întâmpinată cu mult entuziasm de către iubitorii de animale.
Peste 100 de pisici salvate din stradă sau din alte situații dificile au acum un cămin decent, unde iarna nu mai îngheață de frig, nici vara de cald, nu mai simt foamea sau setea, suferința și nici răutatea oamenilor.
”Puține orașe din România au încercat să facă o cafenea cu pisici, iar dintre toate, fix în Botoșani nu mă așteptam să văd una. Dar a apărut și le-a ieșit. Și partea cu pisicile e foarte tare, dar nu asta-ți sare prima dată în ochi acolo, ci modul cum se vede inspirația și pasiunea în fiecare colțisor din local. Un loc care emană suflet, nu altceva”, spune unul dintre botoșănenii care au petrecut mai bine de o oră în Cafeneaua ”La mâțe”.
Găsim aici și pisici oarbe, surde sau cu picioare amputate, pisici cu boli cronice care au nevoie permanentă de tratament. Pisici la o vârstă care nu le-ar mai permite adaptarea la un spațiu nou sau cu șanse de adopție foarte mici. Iar aici, în Cafeneaua ”La Mâțe”, toate aceste pisici se bucură de adăpost, de atenție, dar și de iubirea oamenilor.
Cine intră ”La Mâțe” simte chiar de la intrare atmosfera relaxantă și prietenoasă, cu un personal tânăr și totdeauna pregătit să ofere informații despre pisici: nume, rasă, chiar și mici detalii despre personalitatea fiecăreia, mici pozne sau povești care dau și mai mult farmec locului. Decorul este și el inspirat de tematica pisicilor. Aici se întâlnesc prietenii, părinții îi aduc pe cei mici pentru a se bucura de compania pisicilor.
Unii se îndrăgostesc la prima vedere, alții vin de mai multe ori până să aleagă o pisică pe care o vor acasă.
Povestea unui vis împlinit!
Medicul Dănuț Bratu și-a îndeplinit un vis, dar mărturisește că drumul de la vis la realitate a fost unul extrem de anevoios.
”De mic copil am visat să am puterea de a schimba vieți și destine pentru animale, nu am fost un copil și mai târziu un adult extrovertit să vorbesc foarte mult de visurile și ambițiile mele, dar am lucrat zi de zi pentru ele. Am știut că, dacă voi fi veterinar, voi salva multe vieți, însă faptul că am ajuns și salvator de animale mi-a adus împlinirea de a fi înconjurat de viețile pe care le-am salvat”, spune medicul veterinar Dănuț Bratu.
Alături de Daniel Bejinariu, celălalt salvator de pisici, Dănuț Bratu a avut curaj să pornească de la zero un proiect care cerea foarte multe sacrificii.
”A fost proiectul la finalul căruia aș fi plâns tare (de bucurie) însă eram atât de extenuat încât nu am avut puterea să o fac. Am visat mult la locul ăsta, am visat la un cămin pentru pisicile salvate în cei 11 ani de activitate”, spune medicul veterinar.
Este greu să spui că ”La Mâțe” este o afacere. O cafea sau o apă, la pachet cu un timp care variază între 30 de minute sau 1-2 ore petrecute în Cafenea, nu au cum să producă profit, în condițiile în care cheltuielile pentru hrana pisicilor, curățenia și întreținerea localului, la care se adaugă și tratamentele felinelor aflate în suferință, depășesc cu mult încasările.
”La Mâțe” este despre bucuria de a salva niște ființe care altfel ar muri pe străzi. Este despre generozitatea de a dărui celorlalți clipe frumoase alături de niște animăluțe afectuoase și jucăușe. Și mai este despre ceva: doi oameni, doi medici veterinari, au construit într-un oraș mic din nordul Moldovei ceea ce multe orașe mari nu au reușit. Iar asta nu e puțin lucru!
Foto, Video: Știri Botoșani / Florin Timofte