Afaceri Mici cu Oameni Mari în Botoșani. Ciprian Rotariu: ”În orășelul nostru mic, liniștit, eu zic că este bine!”

Un pian ”înflorit”, o cabină telefonică plină cu cărți, zeci de fotografii atârnate ”în calea uitării”, oameni și întâmplări care au făcut înconjurul României. Greu găsești un botoșănean care să nu fi auzit de cafeneaua de pe Pietonalul Unirii.

O ușă deschisă, o cafea bună și un botoșănean dornic de povești. La Barista nu este doar o afacere privată, ci și un popas pentru oameni buni. Aici cafeaua ”se citește”, aici cafeaua ”se vorbește” sau se prelungește în veselia unui joc de șah.

Ciprian Rotariu este un antreprenor atipic. Îndrăgostit de cafea, a reușit să facă din pasiunea de o viață o afacere. Vreme de șapte ani a investit timp pentru a studia, a experimentat, a călătorit, a învățat. Și a reușit să creeze un loc în care oamenii nu doar beau cafea, ci trăiesc bucuria de a fi împreună. Nu știi ce iubește mai mult Ciprian Rotariu: cafeaua sau oamenii?

”Totul a început cu dragostea mea pentru cafea. Totul a început ca un hobby, nu ca o afacere. Acum, după șapte ani, pot spune că este o afacere și că este profitabilă. În jurul cafelei ne adunăm foarte mulți oameni care îmi sunt clienți. Iar clienții între ei aici, la cafenea, au devenit prieteni. Am făcut o comunitate în jurul cafelei”, ne spune antreprenorul care a creat La Barista.

”Noi în viața unui angajat suntem doar o treaptă!”

Aici, în cafeneaua de pe Unirii, am aflat că o cafea ”se vorbește”, alta ”se citește”. Că oamenii vin aici ca la un prieten. Unii au parte și de surprize: după zile și zile în care au poposit în cafenea, au primit ”ceașca lor”, cu numele scris în interior. 



De aici pleca, în urmă cu vreun an, povestea ”hoțului de cărți” sau mărturiile foștilor angajați care, după ce plecau de la Barista, s-au trezit cu mesaje emoționante de la Ciprian Rotariu.

”Noi în viața unui angajat suntem doar o treaptă. Ei vin la noi să câștige un salariu. Toți muncim pentru bani. Le spun de la început: cât stau la noi, să învețe ceva! Iar treapta aceasta să fie în sus! Să învețe ceva de la noi. Unii chiar au ținut cont de sfaturile noastre. Mulți se întorc la cafenea… Sunt mândru că în cariera lor am pus și noi umărul și că au ajuns ce și-au dorit. I-am ajutat să își îndeplinească visele”, spune antreprenorul cu zâmbet larg.

Mulți au plecat de La Barista. Unii au vrut să devină polițiști, alții au vrut să se facă pompieri. Visul unui om a contat mai mult decât pierderea unui angajat.

”Noi i-am ajutat, au fost răsplătiți, le-am oferit surprize chir și după ce nu au mai fost angajații noștri. Unii chiar merită așa ceva, au educație foarte bună. Am fost impresionat de fete care au venit din mediul rural și care chiar au vrut să învețe ceva. Meseria de barista este o meserie nouă. Rar găsim barista deja pregătiți. Pe mulți îi formăm noi aici. Important este să le placă cafeaua. Dacă le place cafeaua, noi îi învățăm ceea ce trebuie să știe pentru a deveni barista. Așa am procedat cu toți angajații noștri”.

”O cafea bună depinde și de momentul zilei în care o bem!”

Nu ai cum să nu observi, ascultându-l pe Ciprian Rotariu, un lucru pe care rar îl întâlnești la patronii zilelor noastre: în vocabularul lui nu există ”eu”, toată povestea se construiește cu ”noi”. Știe să își apropie oamenii, să le ofere cafeaua potrivită.



”Clientul își alege cafeaua care îi place. Cu asta am venit noi ca noutate în Botoșani: îl lăsăm pe client să încerce mai multe tipuri de cafea și el să aleagă. Noi doar îl ajutăm să experimenteze, nu îl influențăm”.

Cafea lungă, cafea scurtă, espresso, espresso dublu… Ce bem dimineața, ce alegem pentru după-amiază?

”O cafea bună depinde și de momentul zilei în care o bem. Putem începe dimineața cu espresso sau un espresso dublu, iar după-amiaza să continuăm cu o cafea cu lapte, ca să nu avem cofeină multă”.

Aflăm și cum diferă o cafea de alta. Ce diferență este între, de exemplu, între Robusta și Arabica.

Arabica vine de sus, din zonele montane, reprezintă cam 70% din producția globală și are un gist complex, cu accente florale, considerată superioară din punct de vedere al calității și al aromelor.  

Robusta este mai rezistentă, fiind cultivată în zonele de câmpie, la altitudini mici, de aceea gustul este puternic, amar și terros, dar cu un gost mai simplu.  

Arabica vine cu aproximativ 1-1.5% cafeină, de aceea gustul este mai puțin amar. Robusta,  aproximativ 2-2.7% cafeină, deci mai amară.

Nu mai puțin important: Arabica este mai scumpă datorită cerințelor mai mari de cultivare și a calității superioare, fiind preferată de cafenele și consumatori care caută o experiență de cafea mai rafinată. Robusta, în schimb, este mai ieftină și este adesea folosită în amestecuri de cafea instant sau în cafeaua espresso pentru a adăuga un gust mai puternic și o cremă mai bogată.

”Noi aici avem Arabica, pentru că are și cea mai bună aromă. Robusta ne dă cofeina, care ne ajută să nu dormim. Dar noi nu bem cafea ca să nu dormim, ci pentru socializare. Expresia ”ieși la o cafea?” înseamnă a ”vorbi” acea cafea. Iar dacă ești singur, îți oferim posibilitatea de a citi. Noi aducem aici cărți. Cărți mai scumpe, mai rare, pe care clientul poate că nu le are acasă, și poate să le citească aici, la cafenea”, ne povestește mai departe Ciprian Rotariu.

Ce cafea se bea la o carte de citit, în cafenea?

”La citit, bem o long black, o cafea mai lungă, pentru a ne bucura mai mult de ea. Iar la o vorbă, când vorbim cafeaua, la fel. Se spune că gustul cafelei este influențat și de persoana cu care o bei”.

Cafeaua se oferă La Barista ”prin transparență”. Adică se prăjește în fața clientului. ”El vede tot procesul de fabricare a cafelei lui. Prin asta îi arătăm că facem o cafea bună. Știm exact din ce țară provine cafeaua, din ce fermă, modul cum a fost procesată, până la noi”.

Fără zahăr în cafea?

”Noi luptăm să nu punem zahăr în cafea. De asta, timpul de prăjire este mediu, astfel încât cafeaua să nu devină amară. Zahărul se adăuga pentru a ajuta o cafea de mai slabă calitate. Cafeaua devenea dulce și nu îi mai simțeam defectele. Dar într-o cafea de calitate, prin tot procesul ei până la cană, gustul este atât de bun încât nu are nevoie de zahăr”.

Ciprian Rotariu vorbește mult despre cărți, despre adolescenți, comunitate, educație. Din când în când pleacă prin țară, deschide ușile librăriilor renumite din București sau alte orașe mare, ca să afle ce cărți noi au apărut, ce se citește mai mult. Nu se sperie de prețuri, dimpotrivă: preferă să achiziționeze cărți pe care nu toată lumea și le permite.

”Noi încurajăm cititul. Cei care vin singuri aș vrea să citească mult mai mult, dar ei stau mult pe telefoane. O vreme am pus bani în cărți, la pagina numărul 15. Un adolescent, mirat că a găsit banii, a venit să mi-i dea înapoi. Din celelalte cărți nu am mai găsit banii, vestea bună este că s-au citit cărțile. Am avut seri de lectură aici, de poezie, lansări de carte. Stăm la dispoziția tuturor celor care vor să citească”.



Se bucură mult când ușa cafenelei este deschisă de părinți tineri cu copii. A cumpărat truse de pictură, cutii de șah, un profesor vine chiar din când în când și le predă copiilor jocul de șah în cafenea.

”Noi aici nu promovăm alcoolul, e o locație liniștită în care se ascultă muzică franțuzească și în care se bea o cafea bună și se citește. Genul acesta de clienți îl căutăm și îl avem. Ne adunăm în jurul prăjitorului, vorbim despre cafea. Multe am învățat de la clienții care călătoresc și îmi spun multe lucruri noi despre cafea. Eu studiez mereu, am fost plecat și pe plantații ca să aflu cum se cultivă, cum se recoltează cafeaua. Am fost în Republica Dominicană… Ascult și citesc tot ce ține de cafea”.

La Barista este o afacere de familie. Ciocolata, de pildă, este preparată tot în familie.

”Soția mea a făcut un curs de ciocolatier. Ciocolata și cafeaua se împacă foarte bine. Eu pregătesc cafea, soția pregătește ciocolata. La cafea este recomandată o ciocolată amară, cu cel puțin 70% cacao, se poate merge până la 95% cacao. Este o ciocolată dulce-amăruie doar din cacao, fără chimicale, aditivi”, ne spune Ciprian Rotariu.  

Spune ce cafea bei ca să spun ce personalitate ai! Cum își dă seama dacă omul din fața lui este ușor irascibil, dacă este agitat, dacă este calm în funcție de cafeaua pe care o comandă?

”În general, oamenii puternici, oamenii stabili emoțional beau cafea scurtă, espresso, maxim espresso dublu. Oamenii tineri, oamenii veseli, optimiști, beau cafea cu lapte. Nu știu dacă este bine sau rău. Peste 70% din cafelele din cafenea se consumă cu lapte, laptele aduce o dulceață cafelei, nu ca zahărul, să spunem că este o dulceață mai sănătoasă. Iar noi, ca să bucurăm clientul și vizual, îi desenăm cafeaua ca să dea bine și ochiului. Barista trebuie să știe să facă desene cu lapte în cafea. Sau îi punem fotografii pe cafea”.

Cât de mult îl inspiră oamenii care vin în cafenea? Ce învață de la ei, cu ce pleacă ei acasă?

”Avem turiști în Botoșani. Nu știu ce îi atrage, nu știu cu ce scop sunt ei aici, nu știu ce știu ei despre Botoșani înainte de a veni aici. Dar rămân plăcut surprinși de ceea ce găsesc în Botoșani, inclusiv în domeniul cafelei. Noi stăm foarte bine în domeniul cafelei, avem cafenele foarte bune în Botoșani, cu cafea de foarte bună calitate. Așa cum suntem noi, un orășel mic, cultural, cu mai mult sau mai puțin turism, cei care ajung în Botoșani rămân plăcut surprinși, chiar dacă au o părere greșită despre acest loc până să ajungă aici”.

Este pasionat de șah, dar și de sport. Dar cel mai mult îi place lui Ciprian Rotariu să vorbească despre La Barista, afacerea mică dintr-un orășel din nordul României.

”Sunt un familist convins, toată familia noastră – am o fetiță și un băiat – este implicată aici. În weekend, când ieșim de la școală, în vacanțe, toată lumea este implicată la prepararea ciocolatei, la cafea, la servit clienții. Este o afacere mică de familie din care trăim noi, familia. Noi spunem că avem cele mai frumoase meserii: să prăjim cafea, să facem ciocolată. Facem asta cu drag, se vede și clienții reacționează pozitiv la aceste lucruri”.



Dacă mâine ar închide La Barista și ar pleca pentru totdeauna din Botoșani? Care ar fi cele trei lucruri cu care ar porni în lume?

”Dacă ar fi să plec și să iau doar trei lucruri de aici? Aș lua trei pungi de cafea diferite de cafea. Și în altă parte aș face tot o cafenea”, ne spune hotărât, dar cu același zâmbet luminos pe chip.

Se poate trăi dintr-o afacere mică de familie în Botoșani?

”Da! Botoșaniul este un oraș frumos, eu zic că se trăiește bine în Botoșani. Când spunem acest bine depinde la ce anume ne gândim. Dacă ne uităm în sus spunem că se poate și mai bine. Dacă ne uităm în jos ne dăm seama că trăim foarte bine. În orășelul nostru mic, liniștit, eu zic că este bine”.

Plecăm din cafenea cu convingerea că, da, se poate trăi și în Botoșani cu o afacere mică de familie. Acesta să fie viitorul nostru, viitorul acestui oraș?

Afaceri Mici cu Oameni Mari este campania prin care ne dorim să descoperim spiritul frumos al Botoșaniului. Iar Ciprian Rotariu este un exemplu de antreprenor care nu doar își cunoaște bine clienții, dar conferă și valoare comunității prin implicarea în viața orașului.

INVITATUL DE LA ȘTIRI: Ciprian Rotariu
Moderator: Florentina Toniță
Video/Montaj: Florin Timofte











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Povești la cafea: Să mulțumim tuturor celor care au nevoie de noi!

astăzi, 07:45

2009. O copilă de 16 ani e bolnavă de cancer. Cânta la pian şi la flaut, acum era elevă la un liceu din oraş. "Vreau să trăiesc! Sunt într-un mare pericol, adică între v...

Povești la cafea: Poetul-cerșetor care i-a făcut celebri pe Alifantis și Pittiș!

Tuesday, 11 February 2025

Milioane de oameni i-au scandat versurile ani și ani, în înfloritorul ”ev aprins”. A murit ca un cerşetor, după ce a fost cules de pe stradă și internat în spital, r...

Povești la cafea: De ce am așteptat să iasă la pensie domnul judecător?

Monday, 10 February 2025

În urmă cu mulți ani, să tot fie vreun deceniu și mai bine, strigătele de ajutor nu aveau cale directă către oameni, așa cum, astăzi, la un click distanță se află povestea și la alt...