Dacă cei care susțin imunizarea în masă preferă să se exprime în ședințe închise, la Ministerul Agriculturii și la ANSVSA, marea majoritate a crescătorilor de ovine consideră că vaccinarea trebuie să fie ultima soluție, având în vedere că această măsură va bloca piața prin imposibilitatea de a se mai exporta animale și chiar carcasă către anumite destinații, inclusiv către alte state din UE.
Iar cum sărbătorile pascale se apropie, iar România trimite în mod tradițional miei și în țări precum Bulgaria sau Grecia, măsura vaccinării s-ar putea dovedi catastrofală.
Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis din Botoșani, a menționat că vaccinarea oilor matcă împotriva pestei micilor rumegătoare nu reprezintă o soluție la o boală care a fost adusă în țară prin neglijența unor comercianți. Acesta consideră că măsurile mai stricte față de ce se importă și reguli mai bune în ferme ar reprezenta adevăratele măsuri ce trebuie aplicate.
Ionică Nechifor a explicat, pentru Agrointeligența, de ce nu este de acord cu vaccinarea ovinelor matcă. El susține că această măsură vine cu restricții la export în UE și probabil și în alte state atât pentru animale cât și pentru produsele procesate, pe o perioadă de doi ani.
”Eu nu știu inițiativa căror asociații a fost aceasta de a propune vaccinarea ovinelor matcă, dar am văzut în presă. Într-adevăr, foarte vag s-a discutat la Ministerul Agriculturii despre un program de vaccinare la care domnul ministru a reacționat rapid și a spus foarte clar: Nu sunt de acord. În asentimentul acesta suntem foarte multe asociații, nu suntem de acord cu vaccinarea. Nu că nu ne dorim prevenție sau nu ne dorim ca animalele noastre să fie sănătoase. Din punctul nostru de vedere, tot ceea ce putem face să le menținem sănătoase, facem și suntem de acord cu Autoritatea Sanitară Veterinară, dar atunci când sunt, să spunem așa, reacții negative din punct de vedere economic și tradițional, în sectorul ovin, evident că nu suntem de acord. O să vă spun de ce. Riscul este de a nu mai putea exporta nicăieri nici animale vii și nici produsele care rezultă de la creșterea ovinelor și caprinelor. Eu am citit în Regulamentul european că o perioadă de doi ani după vaccinare, nu doar animalele, dar și produsele de la animalele vaccinate, practic sunt interzise. Eu nu vorbesc doar de export, eu vorbesc de piața agroalimentară chiar și internă”, a spus ing. Ionică Nechifor pentru Agrointeligența.
Fermierul a mai precizat că în urma acestor restricții impuse de vaccinarea împotriva PRM, dacă se va face în ferme, se așteaptă la falimentul sectorului ovin.
Pe lângă problemele la export, Nechifor a mai vorbit și despre costurile cu vaccinarea, achiziție, manoperă, ar fi o cheltuială în plus pentru fermieri și o oportunitate de a face bani pentru medicii veterinari cu liberă practică. Citește integral pe Agrointel.ro…