Locuințe ANL abandonate din cauza chiriilor! Vor fi făcute noi repartiții!
BOTOSANI

Cum era de așteptat, majorarea chiriilor la locuințele construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) i-a determinat pe unii botoșăneni să renunțe la contracte, în condițiile în care chiriile au ajuns de la 60-80 de lei la 500-600 de lei pe lună.

Potrivit directorului Locativa, Florin Gornea, în ultima lună, patru persoane au anunțat că renunță la locuințele primite de la stat, în timp ce alte două vor pleca începând cu data de 1 martie.

Locuințele ce vor fi eliberae vor fi repartizate persoanelor care se află pe lista de așteptare, repartizarea urmând a fi făcută în baza unui punctaj. 

"Până acum sunt șase renunțări la contracte, patru sunt clare și doi au anunțat că vor să renunțe cu 1 martie. Sunt familii cu venituri medii, dar probabil nu își permit să plătească. Cred că anul acesta se vor aduna vreo 20 de renunțări. Lista de priorități pentru acordarea locuințelor este la primărie și se vor repartiza în ordine. Noi am anunțat că pentru lunile februarie și ianuarie nu vom percepe penalități, să vedem ce va urma, plus ce va mai apare în legislație, noi vom aplica conform legii, nu vom face, precum s-a spus, din dorința conducerii Locativa sau a primăriei", a declarat directorul Locativa.

Persoanele care renunță la locuințele ANL nu mai au dreptul să solicite o altă locuință de la stat, cum ar fi cele sociale, unde chiriile sunt mult mai mici.

Pe de altă parte, majorarea chiriilor a generat o altă situație. Numărul chiriașilor care au depus cerere pentru cumpărarea apartamentelor din blocurile ANL a crescut. Dacă la sfârșitul anului 2016 erau în jur de 50 de cereri depuse, acum numărul lor s-a dublat. Deocamdată, aceste locuințe nu pot fi vândute pentru că nu există cărțile funciare, dar primarul Cătălin Flutur a anunțat că vor fi alocați banii necesari pentru această operațiune.

La nivel central este în discuție modificarea actului normativ prin care s-au majorat chiriile la locuințele ANL, din întreaga țară. O variantă ar fi ca acestea să se majoreze, dar treptat.

 

 

Spune-ne opinia ta