Impozit majorat cu 200%, la Botoșani! Cine trebuie să îl plătească!

Consilierii locali din municipiul BotoÈ™ani au aprobat, marÈ›i, nivelul taxelor È™i impozitelor locale pentru anul 2017. Birurile vor rămâne la acelaÈ™i nivel ca în anul care tocmai se închieie, o singură majorare fiind operată, la impozitul pentru clădirile È™i terenurile neîngrijite.

 

Propunerea de majorare a impozitului pentru clădirile neîngrijite a venit din partea consilierului liberal Eugen Èšurcanu. Acesta speră ca prin luarea unei astfel de măsuri proprietarii imobilelor abandonate să nu mai fie atât de delăsători È™i să le lase în continuare să fie adevărate focare de infecÈ›ie, sau chiar un pericol. 

"În proiectul de hotărâre propus impozitul pentru clădirile neîngrijite se majorează cu 100%. În Codul Fiscal este precizat că acest lucru este posibil È™i la terenuri. DiscuÈ›ia avută cu directorii de la DirecÈ›ia de Taxe È™i Impozite Locale anterior È™edinÈ›ei mi-au spus că nu se poate È™i la terenuri deoarece nu avem criterii de încadrare definite. Asta înseamnă că mai pierdem un an încercând să mai reformăm puÈ›in oraÈ™ul. Vin cu propunerea de a majora acel procent, Codul Fiscal ne permite să mergem cu până la 500%. Avem cazul cel mai elocvent, o clădire părăsită din zona Bulevardului, vizavi de Complex, aflată într-o avansată stare de degradare, lăsată în mod intenÈ›ionat de actualul proprietar, cine o fi el. Nu mai vorbim de tot felul de terenuri lăsate de izbeliÈ™te care sunt adevărate focare de infecÈ›ie È™i pot pune în pericol viaÈ›a unor persoane care se duc pe acolo. Propun majorarea acestui impozit cu 400%, nu cu 100%. E un mod de a transmite cetățenilor să dea un aspect civilizat oraÈ™ului", a spus Eugen Èšurcanu.

Viceprimarul Cosmin Andrei a propus un procent mai mic de majorare, dar fiind că È™i în anul 2016 s-a aprobat o creÈ™tere a impozitului pentru clădirile neîngrijite.

"Acest impozit a fost modificat acum un an de zile pentru clădiri, cu un procent de 200%. Într-adevăr nu s-a modificat cuantumul impozitului pentru terenuri, dar nu È™tiu dacă procentul este unul potrivit, È›inând cont că este o reglementare nouă poate ar trebui să fie un prag mai uÈ™or de suportat, dar dacă nu avem norme de aplicare, ca la clădiri, înseamnă că modificăm degeaba impozitul pe terenuri", a spus Andrei.

Primarul a cerut explicaÈ›ii de la reprezentanÈ›ii DirecÈ›iei de Impozite È™i Taxe Locale vizavi de posibilitatea majorării impozitului pe clădirile È™i terenurile neîngrijite, în cele din urmă fiind introdusă o anexă la proiectul de hotărâre prin care s-au specificat condiÈ›iile pentru ca un teren să fie încadrat în categoria "neîngrijit". 

"Trebuie să dăm un mesaj unor proprietari de terenuri È™i clădiri care sunt vândute È™i cu sute de mii de euro. Nu avem vreo problemă cu persoanele care au proprietăți dar ideea este că oricum au plus valoare È™i să strângi gunoiul pe un teren lăsat în paragină nu mi se pare o investiÈ›ie teribilă", a mai spus Eugen Èšurcanu. 

"Să obligăm È™i proprietarii de terenuri care nu le îngrijesc, È™i este bine ceea ce aÈ›i surprins în amendament, pentru cei care nu îÈ™i îngrijesc terenurile cu o majorare de 100%, iar pentru cei cu clădirile neîngrijite, care prin hotărârea de anul trecut au avut o majorare de 100%, să mergem acum la 200%. Verificarea trebuie să meargă la PoliÈ›ia Locală. Dacă vom lua în calcul niÈ™te sume pe care nu le vom putea încasa ne va afecta la partea de buget. Valorile nu sunt mari, se ridică la câteva mii de lei", a afirmat È™i primarul Cătălin Flutur.

Consilierii locali au votat majorarea impozitului pentru clădirile neîngrijite cu 200%, iar pentru terenurile neîngrijite cu 100%.

 

 

Spune-ne opinia ta