Blocul de pe Primăverii, afectat de explozie, prezintă "risc ridicat de PRĂBUȘIRE"! Recomandarea autorităților pentru locatari!

Rezultatul expertizei efectuate după explozia din data de 15 septembrie, dintr-un apartament situat înt-un bloc de pe strada Primăveirii, din municipiul Botoșani, a fost prezentat în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care au participat și locatarii din imobilul respectiv.

 

Blocul de pe Primăverii, afectat de explozie, prezintă "risc ridicat de PRĂBUȘIRE"! Recomandarea autorităților pentru locatari!

Prefectul Dan Șlincu a dat citire raportului de expertiză întocmit de prof. Dorel Plătică și care susține negru pe alb că blocul nu mai poate fi locuit până când nu se fac lucrări de consolidare, în condițiile în care s-a descoperit că există și probleme din faza de construcție, nefiind respectate normativele și STAS-urile.

"Ni se aduc la cunoștință anumite aspecte în sinteza evaluării și încadrarea construcției în clasa de risc seismic, sunt abateri grave de la prevederile în vigoare în ceea ce privește gradul de îndeplinire a condițiilor de alcătuire seismică, astfel distribuția de rigiditate pe verticală nu este uniformă, există fisuri și crăpături în stâlpii și grinzile din apartamentul în care s-a produs deflagrația precum și în apartamentele adiacente situate la același nivel și la cele superioare, nu se respectă cadrul de proiectare după care se realizează evaluarea, stâlpii au secțiuni reduse și nu respectă procentele minime de armare longitudinale. (...) La momentul actual, construcția prezintă un risc ridicat de prăbușire, gradul de asigurare al clădirii la acțiuni statistice și dinamice a fost afectat de deflagrația produsă în 15 septembrie, aceasta inducând eforturi suplimentare în structura de rezistență flexibilă existentă a construcției", a precizat prefectul Dan Șlincu.

În perioada imediat următoare vor fi luate măsuri de împrejmuire a imobilului și de semnalizare vizibilă atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, asupra riscurilor la care se expun cei care se apropie de clădire. Pasul următor constă în realizarea proiectului în vederea executării lucrărilor de consolidare. 

"Avem trei soluții de reabilitare. Recomandarea expertului este ca acea clădire să nu mai fie utilizată până nu se realizează aceste lucrări de consolidare", a mai spus prefectul.

La rândul său, Mihai Platon, directorul Inspectoratului de Stat în Construcții, a precizat că locatarii nu pot fi obligați să părăsească apartamentele, dar trebuie să conștientizeze faptul că, dacă aleg să stea în respectivele locuințe grav afectate în urma exploziei, își pot pierde viața în cazul unui cutremur. 

"Nu putem obliga proprietarii să părăsească, deocamdată, clădirea, dar ca recomandare cred că ar fi mai bine să se mute măcar până când se consolidează porțiunea de structură afectată de la nivelul doi. La momentul actual este sigură, dar nu se știe la o acțiune dinamică provenită dintr-un seism. Aceste seisme se pot produce în orice momente. Nu putem obliga dar trebuie să se gândească fiecare că își poate pierde viața", a menționat Platon.

În plus, pentru executarea lucrărilor apartamentele vor trebui eliberate de toate bunurile, autoritățile căutând soluții pentru depozitarea temporară a acestora. 

"Cele cinci apartamente care sunt cel mai grav afectate ar trebui încet să fie evacuate în vederea începerii lucrărilor de consolidare după ce va fi întocmit proiectul și se va identifica o societate care să înceapă acele consolidări", a afirmat directorul Inspectoratului de Stat în Construcții. 

 

 

Spune-ne opinia ta