Și, pe lângă durerea pe care o simt în suflet, oamenii au în continuare multe întrebări. Unde vor locui, cât va dura până când viețile lor vor reintra pe un făgaș normal și mai ales când se vor întoarce la casele lor.
Unii locatari, aflați la vârsta a treia, sunt de-a dreptul disperați.
"Suntem oameni bătrâni. Unde să mergem să dormim, în parc, în stradă? Am muncit o viață, ce ne facem, vă rog să îmi dați un răspuns. Când începe lucrarea, că văd că amânări tot sunt", a spus unul dintre locatari.
"Unde locuim? Răspundeți-ne! Am stat la o soră a nevestei până acum, dar cât să mai stau, până la adânci bătrâneți?", a spus un alt sinistrat.
Prefectul, președintele Consiliului Județean, dar și primarul Cătălin Flutur, au dat asigurări că autoritățile fac tot ce este legal posibil pentru a-i ajuta, și prioritară pentru toți factorii implicați este viața celor rămași, temporar, fără locuință.
"Încercăm să găsim cadrul legal prin care să vă putem ajuta, nu ne putem permite să încălcăm legea sub nicio formă. Discutăm despre proprietăți private, de asta nu vă putem ajuta în secunda următoare. Trebuie să așteptăm și raportul din cadrul IPJ, să vedem exact care a fost cauza acelei deflagrații și ulterior să găsim cadrul legal pentru a vă ajuta financiar. Vă rog mult să înțelegeți că ne interesează situația în care vă aflați. Profesorul Plătică s-a arătat dispus să facă și proiectul și devizul pentru a ști exact valoarea lucrărilor de consolidare", a spus prefectul Dan Șlincu.
Primarul Cătălin Flutur a făcut un apel la persoanele afectate de explozie să analizeze foarte bine situația și să nu se întoarcă în locuințe până când nu se execută lucrările de consolidare, în condițiile în care au fost unii locatari care nu au îmbrățișat ideea de a pleca.
"Expertul face o recomandare și avem și noi niște responsabilități. Nu cred că ne dorim să ajungem la situația în care să vă întrebăm dacă pe proprie răspundere vă dați acordul să mai stați sau nu acolo pentru că noi trebuie să luăm niște măsuri. Speram din suflet ca blocul să nu fie afectat atât de grav, dar este afectat atât de tare și din cauza unor deficiențe de construcție. Acum ne gândim doar la siguranța și la viața dumneavoastră și la responsabilitățile pe care le avem noi, autoritățile. Încercăm să mai sărim niște etape, eventual să dăm autorizația de construcție chiar în timpul executării lucrărilor, ținând cont de poziția dvs. socială, sunteți proprietari, dar nu aveți posibilități financiare. Vă ajutăm pentru că avem expertiza, vă ajutăm să cărăm molozul, dar nu ne jucăm cu viețile oamenilor, căutăm soluții pentru fiecare, avem doar două locuințe pe care vi le putem pune le dispoziție, în astfel de situații există și alte soluții, legea spune să se facă niște tabere, că o fi o sală de sport, pentru cei care chiar nu au unde sta", a spus primarul.
Edilul va veni în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre privind alocarea unor noi fonduri de la bugetul local, pe lângă cei 2.000 de lei care au fost deja dați fiecărei familii. De asemenea, prin Prefectură și Consiliu Județean va fi inițiat un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea obținerii unor fonduri de la nivel central.
La acest moment nimeni nu poate spune când vor începe lucrările de consolidare a imobilului și cât vor dura acestea, toate răspunsurile urmând a fi oferite de proiectul și devizul de lucrări.
"În general, noi, românii, suntem solidari cu cei aflați în astfel de situații. Găsim soluții, dar cu răbdare, e un lucru mare pentru omenire, trebuie să ne înarmâm și cu astfel de treburi, cu multă răbdare, nu dusă la limită", a spus și președintele Consiliului Județean, care a anunțat că se caută o soluție legală pentru a putea fi alocat un sprijin financiar și de la CJ.
În zilele următoare se va face o centralizare în ceea ce privește solicitările pentru locuințe, pentru sinistrații care nu mai au posibilitatea de a sta la rude sau la prieteni și de asemenea vor fi identificate spații pentru depozitarea bunurilor din apartamente, pe perioada cât se vor executa lucrările de consolidare.
De altfel, primarul Cătălin Flutur a făcut un apel și la firmele de proiectare de la nivel local să dea o mână de ajutor pentru a fi cât mai repede gata documentația, profesorul ieșean care a realizat expertiza informând că se va putea apuca de proiect abia peste o săptămână.
Afectați de explozie sunt și agenții economici care desfășurau activitate la parterul blocului. Proprietara unei frizerii a spus că șase oameni au rămas acum fără loc de muncă.
Expertiza spune că imobilul nu mai poate fi locuit până când nu sunt făcute lucrări de consolidare, prezetând risc de prăbușire, fiind încadrat la acest moment în gradul seismic I.