SE POATE! RMGC a pierdut procesul cu ȘTEFAN MARINCEA, fostul director al IGR

Ștefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic Român, a câștigat pe fond procesul pe care i l-au intentat reprezentanții Roșia Montană Gold Corporation, după dezvăluirile pe care le-a făcut pentru ZIUAnews și în comisia parlamentară.

Fostul director al IGR i-a acuzat pe cei de la RMGC că au falsificat hărțile de la Roșia Montană, prezentând documentele care i-au susținut afirmațiile. Ștefan Marincea a dezvăluit, pentru Ziuanews.ro, că un angajat al IGR a depus mărturie în favoarea RMGC.

La sfârșitul anului 2013, conducerea RMGC l-a dat în judecată pe Ștefan Marincea, după ce acesta a dezvăluit, pentru ZIUAnews, că reprezentanții companiei au falsificat harta Văii Corna - locul în care compania canadiană dorește să amplaseze iazul de decantare (VEZI FOTO JOS), ștergând de pe harta Institutului Geologic Român 13 fracturi, pentru a se crea impresia că deșeurile toxice nu se pot infiltra în pânza freatică. Ulterior, Marincea a prezentat, în cadrul comisiei parlamentare speciale, documente care să-i susțină afirmațiile. Reprezentanții companiei l-au acționat în judecată, însă au pierdut pe fond procesul, care s-a judecat la Judecătoria Sectorului 1, magistrații respingând acțiunea "ca neîntemeiată".
 
Subaltern al lui Marincea, martorul RMGC


Contactat de ZIUAnews, fostul director al Institutului Geologic Român a declarat că reprezentanții RMGC s-au prezentat în instanță cu "multe extrase din ziare", iar de pe hărțile pe care le-au prezentat lipsea o falie, în ciuda faptului că au susținut că sunt întocmite chiar după hărțile reale ale Institutului. Tototdată, Ștefan Marincea ne-a spus că l-a "frapat" faptul că "de partea lor, martor a venit unul din actualii mei colegi. Cum să vă spun, este inadmisibil din punct de vedere etic". Este vorba despre Stănilă Iamandei, angajat în cadrul IGR, la secția "Litoteca Națională". În ciuda tuturor demersurilor, Iamandei nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere.

"Dincolo de faptul că au reluat din presă o mulțime de afirmații calomnioase, eu nu le-am cerut nimic. În locul lor nu aș face apel că nu se pot depune documente în plus, ori prima instanță s-a convins foarte repede că pe hărțile lor, cel puțin una din hărți pe care au declarat-o exemplar de lucru, există zero falii, în timp ce pe harta instituției există cel puțin o falie, iar pe alte documente ale lor există multe altele", ne-a mai spus Ștefan Marincea.

Întrebați dacă au atacat decizia instanței și dacă Stănilă Iamandei a depus mărturie în favoarea lor, reprezentanții RMGC ne-au spus: "Așa cum Ștefan Marincea a mințit în legătură cu cutremurele de la Galați, despre care a spus ca sunt cauzate de foraje petroliere și astfel a provocat panică în rândul românilor, așa a mințit și în legătură cu Roșia Montană și de aceea ne vom apăra până la capăt punctul de vedere în instanță, pentru a dovedi tuturor faptul că a mințit".

Marincea, demis după dezvăluirile făcute!

La numai o săptămână după ce Ștefan Marincea a declarat, pentru ZIUAnews, că reprezentanții Roșia Montană Gold Corporation au falsificat harta Văii Corna acesta a fost demis, prin fax, de miniștrii Remus Pricopie și Mihnea Costoiu. La acel moment, surse din IGR ne-au spus că Ştefan Marincea primise, cu o săptămână în urmă, în timp ce se afla într-o emisiune televizată şi vorbea despre proiectul Roşia Montană, un e-mail de la ministrul Mihnea Costoiu, prin care îl avertiza să înceteze cu declaraţiile împotriva proiectului.

Cu două luni înainte de demitere, Ștefan Marincea ne-a mai spus, în exclusivitate, că Institutul pe care îl conducea nu recunoaște datele geologice şi geotehnice ale proiectului minier demarat în 1997, în Munții Apuseni.

Sute de tone de metale rare

Într-un material publicitar realizat în favoarea celor de la Roșia Montană Gold Corporation se preciza că la Roșia Montană există resurse de 330 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, iar "în ceea ce privește conținutul altor metale în minereu, rezultatele obținute nu prezintă concentrații suficient de importante pentru ca acestea să fie extrase și valorificate economic".

Pe de altă parte, Ștefan Marincea ne-a spus: "RMGC neagă prezența în minereu a unor cantități notabile de Pb, Zn, Cu (...) Conform calculelor noastre, bazate pe analizele comunicate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potențiale 161 tone de Te (telur, n.r.), 49 tone de Ge (germaniu, n.r.), 172 tone de Se (seleniu, n.r.), 116 tone de Ta (tantal, n.r.), 777 tone de Tl (taliu, n.r.), 1220 tone de Sb (stibiu, n.r.), 29.763 tone de Zn (zinc, n.r.) și până la 129 milioane de tone de feldspat potasic".

Dând exemplu concentrația de germaniu regăsită în Munții Apuseni, Ștefan Marincea a declarat, pentru ZIUAnews, că aceasta este "de cel puțin opt ori mai mare" decât o prezintă cei de la Gold Corporation. Referitor la telur - elementul chimic folosit în tehnologiile de vârf pentru fabricarea bombelor atomice și a celulelor fotovoltaice - fostul director al IGR ne-a dezvăluit: "Există o cantitate de telur, o anomalie, de altfel, publicată în reviste importante din lume, deci este informație academică confirmată, o anomalie de telur a aurului de la Roșia Montană și atunci noi trebuie să ne gândim cum să exploatăm, să valorificăm complex aceste resurse pentru industriile europene", scrie Ziuanews.ro.

Vezi si

Rosia Montana la ea acasa, sau cum se fura o tara!

Tulburator - Dezastrul produs de ruperea barajului de decantare de la o minca de aur



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

astăzi, 19:50

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

astăzi, 18:51

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

astăzi, 17:50

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...