Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

Pe data de 15 octombrie 2024, România marchează Ziua Părinților de Îngeri, instituită prin Legea 186/2024, pentru a comemora copiii decedați în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârstă de 18 ani.

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sprijinului și conștientizării acestui doliu.

Acest eveniment face parte din campania națională de iluminat arhitectural, organizată de proiectul „Mame cu brațele goale”. Inițiativa are scopul de a oferi alinare și de a crea un spatiu de reflecție asupra acestei dureri tăcute, dar universale.

Organizatorii mulțumesc partenerilor care au răspuns pozitiv la acest demers, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare publică:

- Alba Iulia: Palatul Principilor Transilvaniei

- Arad: Primăria Arad

- Bacău: Primăria Bacău

- Botoșani: Primăria Botoșani

- Brașov: Literele de pe muntele Tâmpa

- București: Palatul Victoria - sediul Guvernului României, Turnul de comunicații al Serviciului de Telecomunicații Speciale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

 - Cluj-Napoca: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Farcaș” Cluj-Napoca, prin bunăvoința Primăriei municipiului Cluj-Napoca

- Deva: Primăria Municipiului Deva

- Târgu Jiu: Prefectura județului Gorj din Tg. Jiu

- Hunedoara: Casa de Cultură, prin bunavoința Primăriei Hunedoara

- Iași: Primăria Iași, Universitatea de Medicina și Farmacie (U.M.F.) „Grigore T. Popa” Iași

- Sibiu: sediul central al Primăriei Municipiului Sibiu

- Timișoara: Opera Națională Romana, cu sprijinul Primăriei Timișoara.

 Aceste locații vor deveni puncte de întâlnire și reflecție pentru comunitate, încurajând solidaritatea și sprijinul față de părinții care trec prin astfel de suferințe. Tot în cadrul acestei zile, va avea loc vernisajul instalației artistice „(i)REAL”, semnată de Camelia Rangu, la spațiul InFLUX (Bulevardul Theodor Pallady nr. 287, București). Instalația imersivă oferă o experiență senzorială profundă, recreând un spațiu simbolic „in utero”. Aceasta include o fotografie interactivă, dotată cu senzori care, atunci când este atinsă, spune poveștile mamelor care și-au pierdut copiii înainte de naștere.

„(i)Real este că un număr imaginar pur. Este ceea ce rămâne dintr-un număr complex „z = a + b x i”, atunci când se îndepărtează partea reală a. E o sinteză a povestii maternității neîmplinite. A maternității care devine o poveste ireală atunci când se îndepărtează partea să tangibilă – copilul”, spune Camelia Rangu, coordonatoarea proiectului.

„(i)REAL” face parte din proiectul „Mame cu brațele goale”, inițiat în septembrie 2021. Proiectul își propune să aducă în atenția publicului pierderea de sarcină, un subiect adesea considerat tabu, și să ofere sprijin emoțional mamelor prin grupuri de suport și dezbateri cu cadrele medicale. De-a lungul timpului, peste 150 de povesti au fost împărtășite de mame din toată țara, creând o comunitate de solidaritate.

Instalația poate fi vizitată până pe 25 octombrie, de miercuri până duminică, intre orele 17:00 – 21:00.

Mai multe informații despre proiectul „Mame cu brațele goale” și despre campania de iluminat arhitectural pot fi obținute vizitând pagina de Facebook a proiectului.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

astăzi, 19:50

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

astăzi, 17:50

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...

PNL Botoșani: Doi consilieri au fost eliminați de pe listele partidului!

astăzi, 17:15

Cel puțin asta a decis și instanța de judecată prin Ordonanță Președințială. Concret, Matei Constantin și Hiliuță Mihai au fost radiați din calitatea de membru PNL de către Biroul Pol...