Iarna în livadă. Care sunt tăierile importante ce trebuie făcute pomilor în anotimpul rece!

Iarna în livadă. Care sunt tăierile importante ce trebuie făcute pomilor în anotimpul rece!

În pomicultură, fiecare anotimp are calendarul său de lucrări agricole. Acestea nu se opresc nici iarna, lunile cu vreme rece fiind rezervate anumitor intervenții care să asigure o producție bună în anul următor. Inginerul Mihai Viorel Roman, directorul Pepinierelor Roman din Afumați, oferă sfaturi utile pasionaților de pomicultură pentru întreținerea copacilor în timpul sezonului rece.

Potrivit Agrointel.ro, inginerul Roman clasează epocile optime tăierilor în funcție de specia din care aceștia fac parte. Dacă sunt din categoria sâmburoșilor, copacii trebuie tăiați în perioada imediată după recoltarea roadelor. În schimb, dacă fac parte din categoria semințoaselor, aceștia trebuie tăiați în perioada iernii, adică în repausul vegetativ.

”În mod normal, personal recomand să se aplice tăierile în verde adică în perioada de vegetație, lunile iunie, iulie, august la speciile sâmburoase, imedia după recoltarea fructelor. Când spun sâmburoase, fac referire la speciile cais, prun, cireș, vișin, se fac și intervenții de rărire a lăstarilor în coroană și chiar aplicarea unor cepi la speciile piersic și nectarin. În ceea ce privește speciile sămânțoase, adică mar, păr, gutui recomandăm tăierile în iarnă-primăvară, începând cu luna ianuarie și până la plecarea în vegetație, adică în repausul vegetativ”, a explicat horticultorul Mihai Roman.

Pentru a putea tăia corect copacii trebuie respectată o perioadă optimă în așa fel încât să nu îi dăunăm copacului.

”Fiind luni de iarnă, trebuie evitată perioada de tăiat în zilele cu temperaturi excesiv de scăzute sau în preajma perioadelor când temperaturile scad dramatic. În principal, ar fi indicat să se aplice tăieri începând cu sfârșitul lunii ianuarie și până la pornirea în vegetație. Dacă vorbim de plantații mai mici sau în gospodării proprii, atunci tăierile indicat este la aceste specii să se aplice undeva la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie înainte ca pomii să intre în vegetație. În cazul plantațiilor mai mari, acolo unde există un număr foarte mare de pomi și nu se pot efectua într-un timp scurt, atunci se pot aplica v-am spus începând cu sfârșitul lunii ianuarie, până la pornirea în vegetație”, a vorbit Roman.

”Piersicul și nectarinul fac parte din specia care este bine să fie tăiată chiar la umflarea mugurilor pentru că în perioada de iarnă pot îngheța foarte multe formațiuni de rod sau chiar ramuri de rod sau ramuri de semi-schelet și atunci primăvara, după fenofaza de umflare a mugurilor se poate constata acest lucru și sigur se înlătură formațiunile afectate de îngheț și se păstrează formaținuile sănătoase. Sunt specii care în niciun caz nu trebuie tăiate în perioada de iarnă, ci se pot face anumite intervenții de rărire a lăstarilor în coroană în perioada de vegetație undeva în luna iunie. Asta face ca acele intervenții să ajute foarte mult și la pătrunderea luminii în interiorul coroanei ceea ce ne ajută la obținerea unor fructe de mai bună calitate și mai frumos colorate, dar în același timp se redistribuie pe lăstarii care rămân și aceștia se dezvoltă mult mai bine și se lemnifică bine și rezistă peste iarnă mult mai bine când avem temperaturi extrem de scăzute”, a spus pomicultorul.

Indiferent de perioada în care pomii se taie, pentru protecția lor trebuie aplicate tratamente. ”În general, după aplicarea tăierilor, fie că vorbim de tăieri în verde vara, fie că vorbim de tăieri în uscat, este bine să se aplice un tratament cu produse pe bază de hidroxid de cupru și aici putem exemplifica: Alcupral, Funguran, Champ, Champion, unul din produsele pe care le găsim sau le avem la îndemână”, a mai spus specialistul.

Perioada în care vor fi efectuate tăierile trebuie aleasă cu grijă, pentru că prin alegerea greșită a datei, putem compromite cultura viitoare. ”În perioada de iarnă este bine să evităm zilele în care avem temperaturi negative, sub 0 grade, este bine să avem temperaturi pozitive și bineînțeles să evităm perioadele din timpul iernii când pe timpul nopții, temperaturile scad excesiv, adică vorbim de temperaturi sub -15 grade. Este indicat să evităm zilele cu temperaturi sub 0 grade și zilele urmate de nopți foarte geroase pentru că se poate afla acum dacă tehnologia a avansat”, a adăugat pomicultorul.

Tăierile de formare la copacii tineri trebuie să se facă treptat pentru a dirija corect coroana. ”Este bine de știut că la pomii tineri unde vorbim de tăierile de formare a ramurilor este indicat ca aceste intervenții să se facă gradual în timpul vegetație, vorbim tot de tăieri în verde, astfel dirijăm corect distribuția lăstarilor în cursul anului, precum și formarea coroanelor. Pe lângă aceste tăieri se pot folosii și alte intervenții de dresări ale ramurilor adică înclinări ale ramurilor acolo unde unghiurile sunt foarte scăzute și este indicat să deschidem ramurile și acolo se pot face dresări prin diverse aplecări ale acelor ramuri”, a încheiat Mihai Roman, pentru Agrointel.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

O firmă din Botoșani a reușit să îl înfurie pe primarul Sucevei: "Vine la licitații pe care le câștigă cu un preț foarte mic și apoi stă pe sub ușile Primăriei"

astăzi, 08:28
416

Una din situațiile cele mai tensionate de la comandamentul de ieri dimineață de la Primăria municipiului Suceava este legat de lucrările de reabilitare la gardul cimiti­rului Pacea, adjudecat...

Șoferii prinși băuți la volan, lăsați să conducă în continuare dacă își montează pe mașină un alcooltest special - proiect

Marţi, 16 Octombrie 2018
740

Șoferii care sunt prinsi bauti la volan ar putea conduce din nou, incepand chiar de a doua zi, daca sunt de acord sa isi monteze pe masina un alcooltest special. Alcooltestul ar urma sa blocheze moto...

Recomandările analiștilor: Stați în chirie încă doi ani și nu veți regreta!

Marţi, 16 Octombrie 2018
1808

Opinia aparține lui Iancu Guda, analist economic, lector al Institutului Bancar Român.„Preţul la apartamente (inclusiv cele bune, inclusiv în marile oraşe), o să scadă cu ce...