Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci?

Toate țările din Europa interzic folosirea telefonului mobil la volan fără dispozitiv hands-free. Trebuie știut însă că sunt și țări în care singurul dispozitiv hands-free acceptat este cel al mașinii, folosirea căștilor fiind interzisă. 

Ce pățești dacă vorbești la telefon în timp ce conduci?

Potrivit legislației în vigoare, este interzis să vorbești la telefon în timp ce conduci. Există o singură excepție la această regulă, și anume atunci când se folosește un dispozitiv hands-free.

Prevederea apare în OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, unde se precizează: „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»“.

Ce riști dacă vorbești la telefon în timp ce conduci? În funcție de încadrare, pedepsele pot fi diferite. Astfel, când șoferul își folosește telefonul în timpul condusului, fără a avea dispozitive de tip „mâini libere” (hands-free), amenda se încadrează în clasa I de sancțiuni, adică două sau trei puncte-amendă, plus două puncte de penalizare. La valoarea actuală a punctului de amendă (145 de lei), asta înseamnă că amenda pentru vorbitul la telefon în timp ce conduci fără a avea dispozitiv hands-free te poate costa între 290 și 435 de lei.

O altă prevedere stipulează că „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic“ se pedepsește cu amendă între 580 și 725 de lei. Încadrarea în acest caz se face în clasa a II-a de sancțiuni, iar asta depinde exclusiv de decizia polițistului care aplică amenda.

Toate țările din Europa interzic folosirea telefonului mobil la volan fără dispozitiv hands-free. Trebuie știut însă că sunt și țări în care singurul dispozitiv hands-free acceptat este cel al mașinii, folosirea căștilor fiind interzisă. Este vorba de Franța și Spania.

auto-bild.ro via aph.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
301

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
515

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
152

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...