DAN IORDACHESCU - Baritonul care si-a daruit numele scolii!

DAN IORDACHESCU - Baritonul care si-a daruit numele scolii!

 DAN IORDACHESCU  Mihai Cosma

Cu greu pot cuprinde cuvintele personalitatea si nemarginirea numelui DAN IORDACHESCU. O istorie de 80 de ani, o poveste care umple tot pamantul, un om mandru de locurile in care a facut primii pasi in viata. 

In anul 2005, scoala din satul copilariei marelui artist a primit un nou nume, devenind Scoala "Dan Iordachescu" Hlipiceni.
 
In acel septembrie mirific, maestrul a devenit si Cetatean de Onoare al comunei Hlipiceni. O distinctie pe care Dan Iordachescu o considera la fel de aproape sufletului sau ca si cele anterioare, baritonul fiind in acelasi timp Cetatean de Onoare al oraselor Mexico-City, Pelarre-Salerno si Salonic.

Baritonul Dan Iordachescu considera Hlipiceniul drept locul unde a facut primii pasi in viata, iar gestul localnicilor, de a atribui scolii numele sau, l-a emotionat adanc. A cantat atunci, pentru oamenii dragi lui, romante cu specific moldovenesc, printre care "A venit aseara mama", "Zi-sa mama catre mine", "S-a gatit badea de nunta".

Desi o mare personalitate a tarii si a lumii, baritonul Dan Iordachescu recunoaste ca titlul de Cetatean de Onoare cu care a fost distins la Hlipiceni este singurul de acest fel primit in tara sa, fapt care confera micii localitati din nordul Romaniei o si mai frumoasa semnificatie. 
Peste aproximativ o luna, Dan Iordachescu implineste 80 de ani. Este cel mai longeviv bariton din tara si din lume, un fapt demn de Cartea Recordurilor.

Dan Iordachescu s-a nascut pe 2 iunie 1930. In peste 60 de ani de activitate, a intreprins aproape 300 de turnee, peste 1000 de spectacole, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din peste 300 de orase, in 61 de capitale si 86 de metropole din intreaga lume. A cantat alaturi de Luciano Pavaroti, Placido Domingo, Montserrat Caballe

A cantat pe scena Scalei din Milano, dar si la Harlau, Falticeni si Dorohoi. A fost numit de presa internationala "cea mai buna voce de bariton din lume" (1975) si "cel mai mare cantaret mozartian".

Dan Iordachescu este unicul castigator al Marelui Premiu Jubiliar Mozart, care i-a fost decernat la Salzburg in 1956, cu prilejul implinirii a 200 de ani de la nasterea genialului compozitor austriac. Anul trecut, la jubileul celor 250 de ani, pentru Marele Premiu Mozart nu s-a gasit nici un artist demn de acest trofeu unic.

Chiar daca este greu de crezut, Dan Iordachescu a fost mai intai… actor! In tinerete, la insistenta fostului sau coleg de liceu, dorohoianul Octavian Cotescu, Dan Iordachescu a urmat Teatrul, fiind student la clasa de actorie de la Iasi a profesoarei Gina Sandry Bulandra, sora marelui Toni Bulandra.

La Iasi a fost coleg cu Octavian Cotescu, dar si cu Tatiana Iekel, viitoarea sotie a lui Florin Piersic, mama lui Florin Piersic Jr.

Dupa absolvirea Facultatii de Teatru, a urmat Conservatorul de Muzica din Bucuresti, dupa care a facut studii complementare de canto la Salzburg (Mozarteum 1956), Paris (1958-60) si Roma (1960).
Din 1979 a susţinut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Filipine, Grecia, Turcia . A fost Profesor universitar la Academia de Muzică din Bucuresti.

Fiicele sale, mezzosoprana Cristina Iordache-Iordachescu si soprana Irina Iordachescu, ii mostenesc bucuria cantului, spre marea implinire artistica a baritonului.


 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
11

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
155

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
27

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...