A apărut un nou număr al revistei de cultură Hyperion, numărul 1-2-3/2019 (297-298-299), ediție dedicată Premiului Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia pe anul 2018.
Publicația botoșăneană - aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România - apare cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii "Mihai Eminescu", editor Fundația Culturală "Hyperion - Caiete botoșănene". În spațiul revuistic românesc, Hyperion se așază într-o zonă a valorilor concrete, parcurgând literatura într-un tempo viu, asumat, bine decupat în peisajul din ce în ce mai bulversant provocat de tăvălugul politic și social. Accentele redactorului-șef al revistei dezvăluie "Gustul amar al facerii de bine", Gellu Dorian formulând editorialistic "o lămurire de sine, dacă pot spune aşa, a binelui pe care am dorit să-l fac poeţilor români, întru memoria lui Eminescu sau pur şi simplu pentru a-i readuce în atenţia lumii de la noi pe cei mai buni, într-un început al unei democraţii, ce părea atunci, în 1990, a deschide noi perspective".
Un spațiu generos îi este oferit laureatului Premiului Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia pe anul 2018, Liviu Ioan Stoiciu. Un laureat pe care gloria îndelung așteptată nu l-a așezat în acel bine meritat căuș al mândriei literare, câștigător al unui premiu care, deși se constituie într-o netăgăduită recunoaștere a valorii, a adăugat și multă amărăciune. "Încerc să mă învăţ cu gândul că aşa mi-a fost scris, să-mi fie terfelit numele pentru premiul primit, nu ridicat în slăvi. N-am avut parte de glorie, n-am cu ce să mă mândresc, şi vreau să cred că e mai bine că s-a întâmplat aşa, mândria e un mare păcat (deşi umilinţa îndurată m-a îngenuncheat; am trecut prin iad după premiere). El ar fi trebuit să-mi „încununeze“ întreaga operă, nu să mi-o îngroape. În sfârşit… Mai mult decât Premiul Naţional Eminescu, n-am ce să primesc. M-a bucurat peste măsură că am ajuns la vârf, acum va trebui să încep să cobor abrupt. Iar coborâtul are legătură cu aceeaşi ratare de care am tot pomenit. Ratarea are mai ales sens şi strălucire după ce eşti premiat, nu? Nu mă mai aştept la nimic bun de aici înainte", spune Liviu Ioan Stoiciu în interviul acordat lui Gellu Dorian, interviu urmat de Laudatio susținut de către Ion Pop în cadrul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie "Mihai Eminescu", pe scena Teatrului botoșănean.
În contextul controverselor care s-au perindat și în acest an în preajma Premiului Mihai Eminescu de la Botoșani, revista Hyperion publică în acest număr Regulamentul de acordare a Premiului..., odată cu un concis parcurs al acestuia de la înființare și până astăzi.
Vă invităm că parcurgeți paginile revistei Hyperion, un număr care se bucură de contribuții excelente, amintind aici doar de Mircea Petean (Antologia revistei), Angela Baciu, Florin Dochia, Radu Necșanu (Poezie), Dan Perșa, Mircea Oprea (Belestrică), Leo Butnaru și Constantin Arcu (Jurnal), Vasile Spiridon, Nicolae Sava, Constantin Dram, Victor Teișanu (Cronică literară), Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Theodor Damian (Eminescu in aeternum), Al. Cistelecan, Ioan Holban, Lucia Olaru Nenatu, Petru Ursachi, Marius Chelaru (Eseu), Ioana Diaconescu, Micea A. Diaconu, Nicolae Sava (Memoria). Rubrica Aniversări este dedicată, în acest număr, scriitorilor Lucian Vasiliu (despre care fac vorbire Gellu Dorian -cu un interviu însoțit de referințe critice, poeme și fotografii-, dar și Ioan Holban) și Nicolae Breban (în scriitura aleasă a Magdei Ursache) .