BOGDAN ZANFIRESCU, un an in conducerea fotbalului judetean din Botosani: "Nu eu am inventat acest regulament. Eu vreau doar sa-l respect!"
INTERVIU!

BOGDAN ZANFIRESCU, un an in conducerea fotbalului judetean din Botosani: "Nu eu am inventat acest regulament. Eu vreau doar sa-l respect!"
Pe data de 30 noiembrie 2014, fostul sef al arbitrilor, Bogdan Zanfirescu, era ales presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Botosani, iar la finalul acestei luni va implini un an de activitate.

Am incercat sa aflam ce s-a schimbat intr-un an de zile si cu ce probleme inca se mai confrunta. Seful fotbalului botosanean spune ca tot ceea ce vrea sa faca este sa aplice regulamentele si sa nu se mai intample agresiuni pe terenurile de fotbal.

Bogdan Zanfirescu a acordat un interviu site-ului Stiri.Botosani.ro, pe care il puteti citi mai jos.

Stiri.Botosani.ro: - In aceasta luna faceti 1 an de zile de cand sunteti presedintele AJF Botosani! Ati vazut vreo schimbare in atitudinea jucatorilor si conducatorilor?

Bogdan Zanfirescu: - Poate un pic au inceput sa inteleaga anumite lucruri, dar e clar ca va dura ceva pana cand vor intelege exact viziunea mea asupra activitatii pe care o desfasuram, ce comportament ar trebui sa aiba toata lumea, indiferent de situatii. Trebuie sa incercam sa facem asa cum trebuie facut in secolul XXI si cum ii admiram pe altii din strainatate. Daca ai o problema, vii dupa ce am dat decizia si spui: De ce m-ati suspendat 50 de luni? Scoatem articolul si ne uitam, unde se incadreaza. Exact cum m-a sunat Colban. Eu il respect pentru ce a facut pentru fotbalul botosanean, unde a dus echipa FC Botosani, a fost si antrenor in Liga a II-a, dar asta nu inseamna ca atunci cand ajungem in Liga a IV-a trebuie sa ne transformam in altceva, mai ales ca el e cunoscut in orasul asta. Au fost greseli si in Liga a II-a, si pro-Dorohoi si impotriva lor, dar nu am vazut sa aiba o reactie ca asta. Nu putea sa aiba, pentru ca amenzile sunt foarte mari. 

(Citeste si: Arbitru lovit de fostul antrenor al FCM Dorohoi si strans de gat de un presedinte de club! FOTO)

- Presupun ca va dura ceva timp pana cand se vor obisnui cu aceste suspendari, pentru ca pana acum se dadeau suspendari doar in vacante.

- Nu eu am inventat acest regulament. Eu vreau doar sa-l respect! Daca asa prevedere regulamentul, nu pot face altfel si lumea probabil s-a convins ca nu pot sa incalc regulamentul. Daca gresim, sa ne asumam respunderea si sa nu mai incercam sa influentam intr-un fel sau altul mersul normal si firesc, pentru ca nu am pus eu pe nimeni sa loveasca, sa injure sau sa scuipe. Eu stiu si problema asta a arbitrajului, nu doar la noi, ci in toata tara si in lume. Cand jucam si suntem in focul luptei, apare acel subiectivism. Cand urmaresti alte jocuri realizezi ca arbitrajele nu sunt asa rele. Eu repet, cat timp va fi arbitrajul condus de oameni, vor fi greseli. Nu am auzit pe nimeni din Romania, atunci cand am jucat cu Finlanda si au avut lovitura de pedepsa si cartonas rosu, sa spuna cum se poate asa ceva. Daca era invers, probabil ca vuia toata Romania. Trebuie sa existe un echilibru. Nu am vazut ca finlandezii sa-l ia pe arbitru la bataie. Noi puteam pierde calificarea atunci.



- In campionatul judetean se duce o lupta in trei, intre Transdor Tudora, Avantul Albesti si Luceafarul Mihai Eminescu. Cum vedeti acest sezon?

- Eu am anticipat ca odata cu retragerea echipei FCM Dorohoi valoarea campionatului la varf se va echilibra, nu neaparat ca va creste foarte mult, dar va fi echilibrat. Cateva echipe din plutonul fruntas din Liga a IV-a si-au luat cativa jucatori de la FCM Dorohoi. Din punctul meu de vedere se va merge cap la cap. Va conta foarte mult campania de transferuri din iarna. Acolo se va decide. Pentru noi mai putin conteaza cine merge la baraj, ci conteaza mai mult sa crestem valoarea campionatului, iar echipa care va merge la baraj, pe care speram noi sa-l si castige, sa poata sa faca fata. Aici e marea problema, diferenta enorma. Exista o discutie in acest moment la FRF, in care se vrea infiintarea unui campionat C2, adica o Liga a III-a B, pe zone mai mici, cu cate doua sau trei echipe din fiecare judet, dar cu cheltuieli mult mai mici decat la Liga a III-a. Ar fi un lucru benefic. Cred ca si Luceafarul ar face fata, dar si Tudora, poate si Albesti, sigur Inter Dorohoi si atunci le-ar fi mai usor.

- Am vazut ca ati imbunatatit si site-ul oficial al AJF Botosani cu lotul de jucatori, cartonase etc. V-a luat mult?

- Am inceput sa imbunatatim. Deocamdata nu e asa cum mi-as dori eu, pentru ca aveam aceasta evidenta a jucatorilor doar la Liga a IV-a. De asta spuneam ca trebuie sa ne schimbam toti, pentru ca mi se pare inadmisibil ca un club cu un conducator sa nu reuseasca sa stranga 20 de CNP-uri ale jucatorilor tai si aici ma refer la Liga a V-a. Juniorii A1 si Liga a IV-a au toate echipele inscrise, jucatorii, cartonase goluri, tot. ( http://www.frf-ajf.ro/botosani​)

- Golgheterii campionatului judetean sunt Vasile Irimia si Ciprian Orasanu, jucatori trecuti de prima tinerete. Am vazut ca ati inceput aceste turnee de juniori. Sunt sanse sa mai vina jucatori din urma?

- Viziunea mea pe termen lung m-a facut sa dezmortim putin fotbalul rural. Daca in municipiul Botosani exista un CSS Botosani, LPS Botosani si alte cluburi private, in mediul rural era destul de putin si atunci, ca sa-i pot atrage, fara sa plateasca, am considerat ca este oportuna organizarea acestor turnee. Nu puteam face turnee cu copii de 18 ani, pentru ei sunt deja pierduti. Trebuie sa incepem de la varste fragede si sa-i atragem catre fotbal. Cei mici trebuie sa se obisnuiasca cu regulamentul. Pentru mine a fost o surpriza Ungureniul, cei care se plangeau an de an ca nu au copii si acum au demonstrat ca se poate.



- La campionatele de juniori cum stam?

- Am reusit putin sa revitalizam situatia, in sensul ca avem cate 14-15 jocuri pe etapa, care se si joaca. Cred ca impeuna cu domnul Catalin Chirila, am gandit-o destul de bine. Am incercat sa punem putin piciorul in prag, chiar cu riscul de a avea critici, dar fara ca acei copii sa joace nu au cum sa joace. Au aparut echipe noi, Pomarla, Saveni, CSS Dorohoi, Sanatatea Darabani, Luceafarul Vorona . Speram ca si alte comunitati sa urmeze exemplul.

- Urmeaza cursuri de arbitraj la Comisia Judeteana de Arbitraj incepand cu 22 noiembrie. Cum convingeti un copil sa se apuce de arbitraj?

- Tinand cont de situatia financiara a tarii si in special a judetului Botosani, partea financiara este cea mai importanta. Cu asta ii stimulez. Le spun asa: sunteti la 14-15 ani, aveti posibilitatea ca intr-un weekend sa castigati 50 de lei, 60 de lei. Dupa asta, daca ei se pregatesc pot promova in esaloanele superioare, unde pot lucra intr-un mediu serios si pot castiga bine. Eu spun ca suntem un colegiu destul de bun, cu promovari an de an, cu un lot numeros de arbitri divizionari. Avem 7 arbitri divizionari, plus alti arbitri plecati la Cluj, Galati, Sibiu. 



- Pe cand un arbitru din Botosani in Liga 1?

-Nu stiu, nu pot spun. E complicat, pentru ca la nivelul primei ligi promovarea se face doar de catre membrii Comisiei Centrale de Arbitri, in baza rapoartelor pe care le intocmesc ei. Dar daca muncim e imposibil sa nu apara rezultate. Eu mi-as dori sa se intample cat mai repede. In Liga a II-a avem trei asistenti, iar restul in Liga a III-a. 

FOTO cu peretii din interiorului sediului AJF Botosani:






 

 

Spune-ne opinia ta