Singurul muzeu-pensiune gratuit din România. Orice turist poate experimenta traiul ţăranilor de acum două secole

Singurul muzeu-pensiune gratuit din România. Orice turist poate experimenta traiul ţăranilor de acum două secole

Un om de afaceri a inaugurat recent la marginea oraşului Botoşani un complex muzeal dedicat istoriei României în care intrarea şi cazarea sunt gratuite. Elementul central este o gospodărie ţărănească bucovineană de acum 200 de ani, pe care antreprenorul a renovat-o şi a făcut-o locuibilă. 

Complexul muzeal în care omul de afaceri a investit exclusiv fonduri proprii a fost amenajat într-o oază de verdeaţă de la periferia oraşului. Elementul de inedit este că orice doritor poate vizita şi chiar locui gratuit câteva zile în casa ţărănească, în limita locurilor disponibile. În plus, pe raza complexului muzeal se găseşte şi un spaţiu rezervat artelor.  

În felul acesta pot să vadă pe pielea lor, măcar în parte, cum trăiau strămoşii noştri. Este un vis al meu mai vechi. Suntem datori faţă de înaintaşii noştrii de a purta această zestre culturală şi de a o împărtăşi“, spune Gheorghe Iavorenciuc, omul de afaceri care a amenajat muzeul.   

O capsulă a timpului

Complexul muzeal al lui Gheorghe Iavorenciuc se află în capătul străzii Doboşari, un loc liniştit şi dominat de vegetaţie, cumpărat de omul de afaceri în urmă cu aproape zece ani. „Se potriveşte de minune cu conceptul“, precizează Iavorenciuc. A durat aproapte trei ani amenajarea muzeului. Totul a început cu o casă bucovineană descoperită de Gheorghe Iavorenciuc în localitatea suceveană Straja.

Era o casă din lemn, cum se făceau în Bucovina. Mie mi-a stârnit nişte amintiri, pentru că la origine sunt bucovinean. Am cumpărat-o şi am adus-o pe un trailer la Botoşani, acolo unde aveam terenul. Iniţial, am vrut-o pentru mine. După aceea m-am gândit să împărtăşesc şi cu ceilalţi“, spune Iavorenciuc. 

Interiorul casei a fost, de asemenea, amenajat în aşa fel încât să corespundă epocii, dar şi zonei de provenienţă.

„Am avut pretenţia ca femeile din zonă să vină să aşeze lucrurile în casă aşa cum era odată. Am umblat şi am cules mărturii despre acest tip de gospodării, am citit. Am folosit meşteri autentici specializaţi în recondiţionarea cuptorului, a acoperişului, a decoraţiunilor din lemn“, explică omul de afaceri.  

A rezultat o adevărată bijuterie etnografică, o capsula a timpului, cum o numeşte întreprinzătorul. Turiştii sunt întâmpinaţi cu o poartă bucovineană, cu troiţa în partea dreaptă. Gardul este din lemn şi nuiele. Ograda are tot ce trebuie, de la fânar la atelier ţărănesc.

„Toate obiectele sunt cumpărate sau donate. Sunt vechi şi autentice, nu sunt lucruri noi sau refăcute“, adaugă Iavorenciuc.  

Viaţă de ţăran experimentată gratuit Casa este funcţională din toate punctele de vedere, se poate face chiar şi focul în soba din interior.

„Este perefect locuibilă şi oricine doreşte să simtă atmosfera sfântă a locului şi felul în care locuiau strămoşii noştrii se poate caza oricând aici“, precizează Iavorenciuc.

Pe scurt, orice vizitator poate veni să locuiască în casa ţărănească un număr limitat de zile. Omul de afaceri nu percepe nicio taxă, nici pentru vizitare, nici pentru cazare.

Este o donaţie a mea pentru botoşăneni şi pentru toţi cei vor să trăiască această experienţă“, conchide Iavorenciuc. 

Pe lângă gospodăria ţărănească, omul de afaceri a realizat un complex dedicat artelor. Are două mini-muzee de pictură şi sculptură, dar şi ateliere puse la dispoziţia scriitorilor, a pictorilor sau sculptorilor. Chiar şi pentru muzicieni şi melomani există un spaţiu special, cu un patefon vechi de aproape 100 de ani.

„Aici vreau să organizez tabere de creaţie, atât pentru artiştii cunoscuţi, cât şi pentru elevi, copii. Vreau să fie un loc al creaţiei, un templul al artelor“, mai spune întreprinzătorul.

(via Adevărul)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mihaela Huncă susține organizarea alegerilor pentru primari în două tururi și alegerea președintelui CJ de către consilieri

astăzi, 18:42
54

PRO România susține organizarea alegerilor pentru primari în două tururi și alegerea președintelui CJ de către consilieri.Poziția Pro România a fost făcută publică &icir...

Mărturia cutremurătoare a unei fete violate din Botoșani: „Mi-a fost milă să fac avort. E lumina mea!“

astăzi, 17:26
620

Centrul maternal din Botoşani devine iarna neîncăpător. Este ultimul refugiu pentru zeci de mame cu copii, bătute, alungate şi umilite de familie, soţi sau concubini. Poveştile lor  ...

Fetele din Botoșani și alți artiști cunoscuți, într-un concert caritabil la Casa Tineretului

astăzi, 17:07
423

Corul Misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Botoșani, dirijor Gabriel Corolea, organizează concertul caritabil „Prin nămeţi şi ger”...