Șoferii nu mai dau vina pe infrastructură pentru nesiguranța din circulație, ci pe comportamentul colegilor de trafic!

Șoferii nu mai dau vina pe infrastructură pentru nesiguranța din circulație, ci pe comportamentul colegilor de trafic!

Dacă în urmă cu 10 ani șoferii considerau că starea drumurilor este principala problemă referitoare la traficul rutier, acum ei acuză în principal comportamentul altor conducători auto pentru starea de nesiguranță din circulație, relevă date oficiale.

Concluzia rezultă dintr-un studiu realizat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), pe baza unei variante modificate și completate a chestionarului SARTRE (Social Attitudes to Road Traffic Risk in Europe) și a unor eșantioane reprezentative la nivel național pentru deținătorii de permis de conducere cu vârsta până în 70 de ani.

Potrivit sursei citate, accidentele rutiere reprezintă pentru populația de referință o sursă de îngrijorare superioară celor pe care le pot provoca alte amenințări pentru calitatea vieții, constituindu-se pentru această categorie de populație ca un pericol mai concret, apropiat, actual, asupra căruia au mai puțin control. În acest context, peste jumătate dintre cei chestionați afirmă că nu se simt în siguranță în trafic, principalele motive care generează starea de nesiguranță fiind, în opinia respondenților, comportamentele altor conducători auto, calitatea scăzută a drumurilor și numărul mare de accidente.

În motivarea opiniei lor privind starea de nesiguranță resimțită, conducătorii auto așează între principalii factori externi nerespectarea regulilor de circulație (67,5%), faptul că mulți șoferi fac manevre riscante/ conduc imprudent (62,5%) și situația precară a drumurilor (61,4%).

Pentru mai mult de o treime dintre cei care și-au declarat starea de nesiguranță, numărul accidentelor rutiere reprezintă un factor care contribuie la aceasta. Astfel, rezultatul cercetării precizează faptul că, dintre toate elementele care concură la desfășurarea circulației rutiere, nivelul cel mai ridicat de amenințare la adresa siguranței generale este dat de comportamentul în trafic al șoferilor, de relațiile în trafic dintre șoferi, respectiv, dintre șofer și regula rutieră.

Comparativ, în urmă cu 10 ani, în 2007, același tip de studiu, realizat tot la nivelul MAI, releva că starea drumurilor constituia principalul aspect negativ în traficul rutier pentru 87,8% dintre șoferii chestionați, iar pentru 86,1% situația parcărilor era principala preocupare. Respectarea regulilor de circulație de către șoferi era abia pe locul al treilea printre îngrijorări, fiind indicată de 80% dintre respondenți. Citeste complet pe Profit.ro...
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...