Monitorizare permanentă a populației din Havârna, din cauza infectărilor comunitare cu Covid-19

Monitorizare permanentă a populației din Havârna, din cauza infectărilor comunitare cu Covid-19

Efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) monitorizează zilnic populația comunei Havârna, unitate administrativ-teritorială aflată la un pas de carantinare din cauza infectării comunitare cu Covid-19. Forțele de ordine au aplicat sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor sanitare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Botoșani, agentul principal Delia Nenișcu, în zonă sunt angrenați 24 de angajați ai instituțiilor de ordine publică, care acționează în două schimburi. Aceștia patrulează permanent în localități de pe 22 ianuarie a.c., dată la care comuna a depășit pragul de 7 infecții cu coronavirus per mia de locuitori.

Havârna a depășit pragul critic de 3 îmbolnăviri la mie pe 17 ianuarie (3,25), ca în patru zile, rata să se dubleze (6,96). A doua zi de la înregistrarea acestei creșteri, autoritățile au luat măsura monitorizării permanente, angrenând toate instituțiile cu abilități de control.

Potrivit medicului Monica Adăscăliței, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), din anchetele epidemiologice derulate, a reieșit că răspândirea virusului a atins apogeul în timpul slujbei de Bobotează, la care participanții nu ar fi respectat măsurile de protecție și distanțare fizică. Ea a mai arătat că peste 50 de persoane s-au îmbolnăvit în mediul domestic, existând mai multe focare familiale.

„Sunt multe focare familiale. Situația s-a agravat din cauza slujbei de Bobotează, după cum a reieșit din anchetele epidemiologice. În ultimele 14 zile, peste o 50 de persoane au fost testate pozitiv”, a spus Adăscăliței.

În urmă cu trei zile, incidența a crescut, în doar 24 de ore, la 10,45 permile, după ce 33 de localnici fuseseră confirmați cu Covid-19. În ultimele două zile, rata s-a ridicat și s-a menținut la 11,61.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a analizat situația epidemiologică săptămâna trecută, autoritățile județene purtând discuții cu reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Conform legislației în vigoare, pentru ca o unitate administrativ-teritorială să poată fi carantinată, trebuie îndeplinite mai multe condiții, cărora li se acordă un punctaj. Dacă totalul cumulat este mai mare de 60 de puncte, sunt întrunite toate cerințele pentru carantinare, din punctul de vedere al INSP.

Havârna avea la data convocării CJSU un punctaj de 41,5, astfel că INSP nu a avizat carantinarea. În schimb, s-a luat măsura închiderii pieței agro-alimentare.

În acest timp, forțele de ordine au aplicat mai multe sancțiuni.

„S-au aplicat 14 avertismente pentru nepurtarea corespunzătoare a măștii de protecție individuală, precum și o amendă în cuantum de 1000 de lei pentru lipsa acestui echipament. De asemenea, au fost aplicate alte patru sancțiuni de către celelalte instituții cu atribuții de control. Monitorizăm în permanență situația din Havârna și îndemnăm locuitorii să respecte măsurile de siguranță sanitară”, a declarat Delia Nenișcu, reprezentanta IPJ.

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți de către managerul DSP și prefectului județului, Dan Nechifor, oficialul din urmă a arătat că există o reticență a oamenilor vizavi de respectarea măsurilor impuse în actualul context epidemiologic.

„Cetățenii s-au infectat motivat de faptul că nu au mai purtat mască. Poartă mască la apariția organelor de ordine, după plecarea organelor de ordine își scot masca și revin la obiceiurile lor (...) Am solicitat domnului Șerbănoiu să aibă o ședință operativă pentru o monitorizare 24/24 a celor din comuna Havârna. Sperăm ca măsurile care s-au luat, să dea roade și la rezultatele testelor”, a precizat Nechifor.

În ultimele 24 de ore, conform datelor centralizate de DSP, în comuna Havârna nu a mai fost depistat niciun caz de infectare, iar incidența a scăzut, marți, la 10,93.

 

Spune-ne opinia ta