În România: Copiii cu autism, "penalizaţi" cu scăderea ajutorului de stat, dacă fac progrese!

În România: Copiii cu autism, "penalizaţi" cu scăderea ajutorului de stat, dacă fac progrese!

   Foto: siringa.ro

Umiliţi de către stat, părinţii copiilor cu autism îşi strigă disperarea. Uşoarele progrese, pe care le-au înregistrat în ani de luptă cu boala, sunt puse în pericol. Paradoxal, de vină este tocmai evaluarea care constată acest lucru. Şi asta pentru că un copil cu autism care face şi cel mai mic progres primeşte mai puţini bani din partea statului. Însă, fără bani pentru terapie, se pot întoarce de unde au plecat, relateaza stiri.tvr.ro

Teodora este mama lui Ines, o fetiţă diagnosticată cu autism la scurt timp după naştere. Cu greu a răzbit prin hăţişul birocratic, şi după multe umilinţe în care şi-a cărat copilul pe braţe în faţa comisiilor care au rolul să stabilească încadrarea în gradul de handicap, a obţinut certificatul în urmă cu doi ani. A început să primească, tot de atunci, un ajutor de 1.000 de lei. Jumătate din suma necesară pentru terapie.

Astăzi, femeia a primit o nouă lovitură. Tot din partea statului. Pentru că fetiţa a început să vorbească, i-a fost schimbată încadrarea în grad. E o evaluare pe care toţi copiii cu certificat de handicap sunt obligaţi să o facă. Medicii din Comisie au considerat acum că starea copilului Teodorei s-a îmbunătăţit: de la accentuat, la grav. Aşa că statul poate acorda doar un ajutor de 200 de lei.

Iris a făcut câte două ore de terapie zilnică, în ultimii doi ani. Progresele au început să se vadă abia acum.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului refuză să comenteze întreaga situaţie, pe motiv că, până la această oră, nu au reşit să obţină toate datele cu privire la cazul fetiţei.

În aceeaşi situaţie se pot regăsi, oricând, mii de copii. Întreruperea terapiei ar însemna mulţi paşi înapoi pentru ei, spun specialiştii.

Autismul este o afecţiune care nu se vindecă. Anii de terapie pot duce la o recuperare parţială a copiilor. Statisticile ONG-urilor arată că, la ora actuală, în România sunt în evidenţe peste 30.000 de copii cu diagnostic de tulburare de spectru autist.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...