El este botoșăneanul care va pedala pe distanța Londra - Botoșani, pentru copiii cu autism! FII ALĂTURI DE BENJAMIN MARCU!

El este botoșăneanul care va pedala pe distanța Londra - Botoșani, pentru copiii cu autism! FII ALĂTURI DE BENJAMIN MARCU!

 BENJAMIN MARCU  

Benjamin Marcu are 23 de ani. Este botoșănean, dar de un an de zile lucrează în Marea Britanie, ca asistent medical într-un spital public. Pasionat de mic de sport și îndrăgostit iremediabil de pedală, a reușit să facă din pasiunea sa mai mult decât un mod de a trăi: a pedala înseamnă, pentru Benjamin Marcu, a dărui. 

"Mersul pe bicicletă mi-a permis să descopăr lumea. Am avut această pasiune de mic copil", mărturisește botoșăneanul. Numai că, după cum putem constata, Botoșaniul nu oferă condițiile optime pentru ciclism. Cu toate acestea, există botoșăneni care au reușit să demonstreze că ciclismul este posibil. Iar Benjamin Marcu va pedala, acum, de la Londra la Botoșani. 

"M-au inspirat oameni precum Valeriu Catargiu, botoșăneanul care a pedalat împrejurul Marii Negre. Mare realizare pentru micul nostru oraș. Eu însumi pedalând de la Londra la Paris la Bruxelles în 3 zile, mi-am spus că pot face mai mult. De aceea am ales să pedalez până în Botoșani. Nu voi fi primul care să o facă. Știu cel puțin doi botoșăneni care au făcut-o deja", spune ciclistul.

Ce va aduce în plus această cursă extrem de curajoasă? În primul rând, spune Benjamin Marcu, va strânge bani pentru copiii cu autism din Botoșani. Deja a primit aproape £500. În al doilea rând, completează botoșăneanul, va încerca să parcurgă această distanță într-un timp mult mai scurt decât predecesorii săi. Are încredere că va reuși. Mai ales că, ne asigură, nu este la prima aventură pe roți. "Nu sunt foarte nou în sport. Am participat la Crosul Verii organizat de Primăria Botoșani în 2015 și am luat locul 3. Cu banii pe care i-am câștigat mi-am cumpărat o bicicletă, să pot face cu ea naveta la stadion, să pot să alerg".

Înainte de pedală a fost... talpa. A practicat atletismul și datorează acestui sport apropierea de ciclism. "Eram un mare iubitor de ciclism, dar pot spun ca alergatul m-a propulsat spre ciclism. Făceam totul pe bicicletă, mergeam la școală chiar dacă aveam abonament gratuit la tramvai. Am participat în diferite alte competițieii în alergat. În Belgia, în acțiuni caritabile. Dar și la Campionatul Național de Alergare Montana 2015, la Bușteni, organizat de Federația Română de Atletism. Și la Semimaratonul București 2016 sau alte mici evenimente, dar fără rezultate prea notabile", povestește Benjamin. 

Din păcate, în România, ciclismul nu se bucură de atenția pe care ar merita-o acest sport. "Sunt întristat de faptul că în România ciclismul nu e foarte promovat. Toți au fotbal în cap. Mi-am propus să nu stau cu mâinile în buzunar, ci fiind pe bicicletă să inspir și pe alții puțin din cultura vestică". 

Aventura verii va debuta pe 1 iunie. Nu întâmplător de Ziua Copilulului! "Voi porni pe 1 iunie, un mic cadou pentru copii de ziua copilului. Deși am peste 30 de zile la dispoziție, voi încerca să ajung în Botoșani in 20 +/-. Ruta are peste 2700 km cu o elecție de peste 30.000 în total". 

Va pleca din High Wycombe și va urma apoi un traseu bine stabilit: Londra - Brussels - Luxemburg - Praga - Viena - Bratislava - Budapesta - Petea (Satu Mare) - Botoșani. 

Va fi singurul biciclist în acest traseu, fiind dificil să găsești un ciclist cu un nivel asemănător. Și-a sacrificat concediul pe un an, mult timp, bani investiți în bicicletă (£2000) echipament etc. Plus condiția fizică, un amănunt extrem de important! Și multă dedicație. 

În se constă pregătirea pentru un asemenea traseu? "Momentan mă antrenez 200-300 km săptămânal. Aproape 2000 km pedalați în ianuarie și februarie. Pe orice tip de vreme. Foarte multe ore prin ploi reci. Sunt sub 100 de zile până la plecare, totul e luat foarte în serios. Sper ca totul să fie bine", spune Benjamin înaintea marii curse

Și totuși, de ce pentru copiii cu autism? Ce anume l-a făcut pe Benjamin să dedice această cursă copiilor suferinzi din Botoșani și mai ales, foarte important, să adune fonduri necesare terapiei? "Am ales să susțin copiii cu autism din compasiune pentru ei. Găsesc deosebit de nedrept faptul că au venit în această lume cu aripile tăiate. Din cauza dificultăților de exprimare, a lipsei de concentrare și a deficitului mental este foarte greu pentru acești copii să se integreze în societate. De fapt, e imposibil pentru ei, iar aici intervenim noi. Caritatea pe care o susțin se implică direct în viata copiilor prin multe ore de terapie, încercând să îi integreze în societate și chiar să le ofere locuri de muncă".

Visul lui Benjamin Marcu nu se va termina aici. Va continua să se pregătească serios și poate, în viitor, va reuși să facă parte dintr-o echipă profesională de ciclism și să reprezinte Botoșaniul sau România în competiții de ciclism.

DACĂ APRECIEZI GESTUL BOTOȘĂNEANULUI, DONEAZĂ ȘI FII ALĂTURI DE COPIII CU AUTISM!



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI, Gheorghe Frunză! Actorul care a refuzat o funcție în Moldova după ce a ajuns la Botoșani: ”Mi se oferea postul de director, Volga și un salariu de 900 de lei!”

Monday, 4 November 2024

Născut pe 4 noiembrie 1967, în satul Slobozia-Dușcă, raionul Criuleni, din Republica Moldova, Gheorghe Frunză trăiește de mai bine de trei decenii în România. Magia scenei l-a ...

Poveștile orașului Botoșani: Viața în cartier, un carusel al trăirii împreună!

Friday, 1 November 2024

Viața la oraș ne separă unii de alții, dar ne și întețește dorul de oameni, de comuniunea cu semenii, de sporovăiala cu aproapele. Știm cu toții că dincolo de zidurile blocurilor sunt...

Toamna ca un suflet frumos sau Botoșanii de poveste! (Galerie foto)

Friday, 1 November 2024

Există o poezie a toamnei care, odată cu frunzele căzând, se transformă în poveste. Mi se pare că trăim în cel mai frumos anotimp, îmi spune colega mea, Bianca, în ...