Parlamentul Maltei a votat miercuri, aproape în unanimitate, o lege ce deschide calea căsătoriilor cuplurilor de același sex, la trei ani după crearea unei uniuni civile, transmite Agerpres.
Presa internațională relatează că este vorba de o revoluție în această țară cu 430.000 de locuitori, unde catolicismul este religie de stat, divorțul nu a fost autorizat decât în 2011 și unde avortul rămâne ilegal.
Cel mai mic stat al Uniunii Europene, Malta devine astfel cea de-a 25-a țară care va permite căsătoria cuplurilor homosexuale și a 15-a din Europa.
Premierul laburist maltez, Joseph Muscat, promisese că această lege va fi prima din noul său mandat, recâștigat în urma alegerilor legislative din iunie în ciuda acuzațiilor de corupție la adresa anturajului său.
„Este un vot istoric. Asta arată că democrația noastră și societatea noastră au atins un anumit grad de maturitate și că putem toți să spunem că suntem egali”, a declarat Muscat, după adoptarea textului legislativ.
Principala forță de opoziție, Partidul Naționalist (PN), s-a pronunțat în favoarea noii legi. Un singur membru al acestei formațiuni a votat împotriva, explicând că, în ciuda separării bisericii de stat, conștiința nu-i permite să o susțină.
În urmă cu trei ani, PN s-a abținut asupra uniunii civile, pe motiv că aceasta autoriza adopția. Noua reglementare permite adopția de către toate cuplurile.
Biserica Catolică s-a opus ferm textului, dar dezbaterile din Parlament s-au axat în principal pe probleme de semantică.
Din 2014, 141 de cupluri au încheiat o uniune civilă în Malta.
Marți seara, conservatorii au organizat o manifestație de protest în tăcere în fața Parlamentului.
Miercuri, zeci de persoane, dintre care multe cu steagul curcubeu în mâini, s-au strâns într-o atmosferă muzicală și festivă în fața palatului guvernamental, sub sloganul „Am făcut istorie”.