Aţi primi în familie un gay sau un ţigan? Cum răspund românii într-un sondaj INSOMAR

Aţi primi în familie un gay sau un ţigan? Cum răspund românii într-un sondaj INSOMAR
Majoritatea românilor nu vor ca rudele lor să se căsătorească cu un homosexual sau un rom, să fie prieteni, vecini sau colegi de muncă cu aceştia.

Căsătoria unui membru al familiei cu o persoană homosexuală este dezaprobată de 90,5% dintre români, în timp ce mariajul cu un cetăţean de etnie romă este privit rău de 53,3% dintre români, arată un sondaj INSOMAR.

La întrebarea "aţi fi sau nu de acord să aveţi un prieten apropiat...", 70,9 % din cei chestionaţi au arătat că nu doresc ca prieteni apropiaţi persoane homosexuale, în timp ce 38% au arătat că nu şi-ar dori ca prieten apropiat o persoană de etnie romă. Homosexualii nu sunt agreaţi, potrivit studiului, nici măcar ca vecini, 54% dintre cei care au răspuns sondajului arătând că nu şi-ar dori ca vecin un homosexual, procentul fiind de 29,9% în cazul romilor. Românii nu preferă homosexualii nici la locul de muncă, potrivit raportului, care arată că 54,0% dintre cei chestionaţi nu şi-ar dori un coleg de muncă homosexual. Pe de altă parte, 25,3% dintre cei chestionaţi nu agreează compania romilor.


"În momentul în care faci circ, deranjezi"

Prezentatorul Poveştirilor de la Acasă TV, Mircea Solcanu, un homosexual declarat, spune că nu s-a simţit discriminat pentru orientarea lui sexuală, afirmând că, atâta timp cât "stai în banca ta", nu deranjezi pe nimeni. "Nu mi s-a schimbat viaţa şi nici nu mă privesc prietenii altfel de când am recunoscut că sunt homosexual. Dacă stai în banca ta şi îţi vezi de treaba ta, poţi să fii şi cocostârc pentru că nu o să aibă nimeni nimic cu tine. În momentul în care începi să faci circ şi să deranjezi, ai parte de o reacţie socială", spune Solcanu.

În opinia prezentatorului tv, numărul de homosexuali este mai mare decât lumea îşi închipuie. "Acei atât la sută să nu îşi imagineze că în familiile lor nu există un homosexual, pentru că se înşală amarnic. Nu vreau acum ca lumea să înceapă să-şi suspecteze membrii familiei, dar să fim serioşi. Presupun că în fiecare familie, la un anumit nivel, există cel puţin unul de care nu se ştie, pentru că el are o nevastă şi un copil. Iar în România este suficient să ai o nevastă şi un copil ca să convingi pe toată lumea că eşti altceva. Aşa puteam să-mi inventez şi eu o viaţă, dar nu am vrut să fac asta", spune Solcanu.

Problema gay, minoră în comparaţie cu cea a romilor

În aceeaşi zi cu publicarea sondajului INSOMAR, organizaţia ACCEPT a criticat raportul comisiei prezidenţiale privind persoanele cu risc social, afirmând că şi homosexualii trebuiau să fie incluşi în această categorie. Marian Preda, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice din România, spune însă că homosexualii nu sunt supuşi riscurilor de excluziune socială într-o proporţie atât de mare precum sunt, de exemplu, romii.

"Romii trăiesc în proporţii de masă în condiţii de sărăcie, trăiesc în case de chirpici, o mare parte a romilor trăiesc câte trei într-o singură cameră, sunt probleme enorme, riscuri sociale majore. Pe când persoanele cu orientare homosexuală sunt în aceeaşi situaţie cu restul cetăţenilor. Este adevărat că sunt segmente sociale care dezaprobă orientarea lor sexuală, dar asta nu înseamnă că sunt săraci sau afectaţi de şomaj în proporţii mai mari", a spus Marian Preda.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
76

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
86

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
118

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...