Acuzații respinse de medicul care coordonează două cămine de bătrâni din Botoșani - FOTO cu unul dintre spații

Reprezentanții Asociației de Întrajutorare "Sf. Maria" din Botoșani, care dețin două cămine pentru bătrâni în municipiu, verificate în ultima perioadă de mai multe instituții de control, inclusiv de poliție, au deschis porțile unuia dintre stabilimente pentru a demonstra, spun ei, că acuzațiile aduse în ceea ce privește activitatea desfășurată nu sunt reale.

Acuzații respinse de medicul care coordonează două cămine de bătrâni din Botoșani - FOTO cu unul dintre spații

Asociația deține două cămine, ce funcționează pe strada Ion Creangă și pe strada Carmen Silva, și care au intrat în vizorul instituțiilor de control în urma unor reclamații făcute de o fostă angajată, nemulțumiri fiind și din partea unor persoane care au fost cazate în respectivele imobile.

În luna februarie a acestui an, pe masa prefectului de la acea vremea, Dan Nechifor, au ajuns o serie de reclamaţii privind activitatea celor două cămine de bătrâni, fiind dispuse controale în urma cărora o parte dintre neregulile sesizate s-au confirmat. Controalele la cele două cămine au fost făcute de reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență şi de la Direcţia de Sănătate Publică. La sfârșitul săptămânii trecute, la unul dintre cămine au fost și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean care au solicitat mai multe documente.

Medicul Daniela Babei, președintele Asociației de Întrajutorare "Sf. Maria", neagă toate acuzațiile care se aduc vizavi de condițiile din cămine și de hrana servită beneficiarilor. Aceasta a permis, marți, accesul presei în căminul de pe strada Ion Creangă. 

În interior se aflau mai mulți vârstnici, dar și aparținători ai acestora. Oamenii s-au declarat mulțumiți de condițiile de cazare, de hrana primită și de personalul care îi îngrijește. O parte dintre beneficiari erau în holul imobilului, unde serveau masa, iar unii stăteau în camere, unde au și televizoare.



"Sunt foarte mulțumită de condițiile din acest cămin. Nu duc lipsă de nimic, dacă am cerut ceva mereu mi s-a pus la dispoziție. Și hrana este bună, și personalul se poartă așa cum trebuie. Avem acces și la duș ori de câte ori avem nevoie, nu este nimic limitat", a spus una dintre persoanele cazate în căminul de pe strada Ion Creangă.

"Nu îmi lipsește nimic aici. Ni se oferă tot ce avem nevoie. Nu este chiar ca acasă, pentru că nu avem familia lângă noi, dar este bine", a spus un alt beneficar al serviciilor oferite de Asociația de Întrajutorare "Sf. Maria".

Aparținătorul unei persoane cazată în cămin susține că mama sa are partea de toată îngrijirea de care are nevoie, iar pentru toate plățile pe care le face i se pun la dispoziție chitanțe.

"O am pe mama de aproximativ 11 luni în acest cămin și suntem foarte mulțumiți. Eu vin zi de zi să o văd. Poate mulți dintre oamenii care stau aici nu au condiții mai bune. Ni se oferă chitanțe pentru tot ceea ce plătim, eu le și păstrez, ca să nu fie discuții. Există un contract încheiat. Am acces tot timpul, acum s-a pus și soneria. Oricine poate intra, dar nu cred că se poate sta cu poarta deschisă că sunt oameni cu diferite boli și unii vor să plece", a spus femeia.

Una dintre constatările instituțiilor de control în urma verificărilor făcute la cele două cămine a fost aceea că "Asociaţia de Întrajutorare Sf. Maria nu deţine certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale. Cele două servicii cu cazare înfiinţate pentru persoane vârstnice aflate în incapacitate de a se îngriji singure nu deţin licenţă de funcţionare. Căminele nu deţin autorizaţie de securitate la incendii”.

Medicul Daniela Babei susține că a făcut toate demersurile necesare pentru obținerea avizelor necesare funcționării și că se află în termenele stabilite pentru a intra în legalitate.

"Cu avizele de funcționare eu sunt în regulă, avem un termen până pe 31 decembrie pentru licențiere, am depus documentația, mai avem autorizația de la ISU (...) Nu este absolut nimic adevărat, sunt numai minciuni, acuzații pe nedrept. Cu siguranță aceste acuzații sunt lansate din partea unor dușmani. Acea angajată care m-a reclamat nu venea la serviciu, voia adeverință pentru Anglia", a declarat medicul Daniela Babei.

Cât privește acuzațiile lansate de familia unui bărbat care a fost cazat într-unul dintre cămine, medicul Daniela Babei spune că acestea au fost lansate după ce persoanei respective i s-a transmis că nu va mai putea sta pentru că nu a achitat contravaloarea serviciilor de care a beneficiat. 

"Dumnealor mi-au spus că au aflat că am un cămin de bătrâni și după externarea lui să îl iau la mine. Am fost de acord dar nu mi-au plătit", a spus medicul Daniela Babei.

Cât privește ultimul control din partea Inspectoratului de Poliție Județean, Daniela Babei a precizat că a pus la dispoziția autorităților toate documentele solicitate.

La ora actuală, căminul de pe strada Carmen Silva se află în renovare. Reprezentanții Asociației de Întrajutorare "Sf. Maria" susțin că au făcut împrumut de curând pentru a putea pune la punct cele două imobile pentru a asigura condiții celor cazați, dar și pentru a face toate dotările necesare în vederea obținerii autorizațiilor și avizelor necesare.

Citește și Cămine de bătrâni coordonate de un medic botoşănean, în vizorul Poliţiei şi al altor instituţii de control!​











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
44

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
438

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
209

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...