Șansă în plus la viață pentru pacienții cu hepatită C! Pacient botoșănean: "Partea birocratică, cea mai grea în aplicarea tratamentului"

Încă zece mii de pacienţi cu hepatită cronică virală C vor avea şansa de a beneficia de tratamentul fără interferon, caracterizat de cei care l-au folosit drept mult mai bun, mai suportabil şi mai eficient.

Șansă în plus la viață pentru pacienții cu hepatită C! Pacient botoșănean: "Partea birocratică, cea mai grea în aplicarea tratamentului"

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate derulează procedurile prin care de la 1 mai încă zece mii de pacienţi cu hepatită cronică virală C să poate beneficia de prescripţii medicale cu tratamentul fără interferon.

"În perioada imediat următoare se va finaliza elaborarea şi publicarea protocoalelor terapeutice. Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective. Menţionăm că un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeaşi arie terapeutică, semnat în urmă cu o lună, vizează alţi 2.000 de pacienţi eligibili cu ciroză decompensată", spun reprezentanţii Casei.

Noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează 9.700 pacienţi cu fibroză F3 si F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei. Acestora li se adaugă 250 pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 si F4 (ciroză compensată), 50 pacienţi cu transplant hepatic şi2.000 pacienţi cu ciroză decompensată.

CNAS a fost autorizată prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017 să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

Ce înseamnă acest tratament pentru bolnavii de hepatită? Un tratament mult mai eficient decât cel cu interferon, care nu dă atâtea reacţii adverse, fiind foarte bine suportat de către bolnav şi cu o rată foarte mare de succes. Unul dintre botoşănenii care a beneficiat de acest tratament şi ale cărui analize arată că boala a fost vindecată spune că cea mai grea parte a tratamentului a fost cea birocratică, în care era necesară încadrarea în anumiţi parametri.

"De exemplu, gradul de fibroză ar fi trebuit să fie de F 3, să fi făcut interferon înainte şi să nu fi răspuns. Apoi se depunea dosarul la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi aşteptai să fii admis sau nu. Eu am fost inclus într-o grupă cu 3.600 de pacienţi şi tuturor ne-a mers bine. Se dă tratament format din trei tipuri de medicamente: Viekirax, Exviera şi Ribavirină. Sunt persoane care nu suportă ultimul medicament din cauza efectelor adverse foarte puternice- greţuri, vărsături, ameţeli. Acest tratament se administrează timp de 13 săptămâni în care nu ai voie să iei niciun fel de alt medicament, nici măcar o banală aspirină. Au fost pacienţi şi cu diabet care nu au avut voie să continue tratamentul pentru această boală, în cazul lor a fost mai greu. În plus, în timpul tratamentului trebuie să ţii un regim foarte strict”, povesteşte pacientul.

La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu există o statistică a numărului de pacienţi beneficiari ai tratamentului pentru simplul motiv că dosarele se depun la casele de asigurări din judeţele ale căror spitale sunt incluse în program. Cel mai apropiat judeţ în care se centralizează cereri de includere în program este Iaşul, însă cel mai eficient ca admisibilitate în program este Institutul Fundeni din Bucureşti.

Despre tratamentul fără interferon, Ştiri.Botoşani.Ro a mai scris şi aici:

Pacienţi botoşăneni cu ciroză, eliminaţi de pe lista beneficiarilor unui tratament revoluţionar! Ce spune unul dintre aceştia!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Botoşani: Mistreţii fac ravagii în culturile agricole! Fermierii cer autorităţilor să-şi asume responsabilitatea! FOTO

Miercuri, 24 Mai 2017
991

Autorităţile se declară învinse de mistreţii care distrug culturile fermierilor botoşăneni. Nu se comunică suficient, nu se iau suficiente măsuri, cele care se iau sunt inutile şi, peste toa...

PNL 142: Aniversare liberală cu musafiri de seamă şi film documentar FOTO

Miercuri, 24 Mai 2017
580

Liberalii botoşăneni- deveniţi între timp astfel prin fuziunea dintre Partidul Democrat- Liberal cu Forţa Civică şi apoi cu Partidul Naţional Liberal- au marcat miercuri împlinirea ...

Cererile unice pentru suprafaţă depuse la APIA vor fi plătite din octombrie

Miercuri, 24 Mai 2017
380

Potrivit unei informări prezentate de conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură în şedinţa Colegiului Prefectural, în Campania de depunere a cererilor unice...