Pacienţi botoşăneni cu ciroză, eliminaţi de pe lista beneficiarilor unui tratament revoluţionar! Ce spune unul dintre aceştia!

Peste 750 de pacienţi cu hepatita C din întreaga ţară au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon, după analizarea a 978 de dosare. Tratamentul este destinat pacienţilor cu hepatită cronică virală C hepatitei cronice virale C şi ciroză hepatică C cu stadiul IV de fibroză sau care au fost supuşi transplantului.

Potrivit Mediafax, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, susţine că până la data de 16 decembrie au fost depuse 1.230 de dosare pentru tratamentul fără interferon.

"Până în data de 22 decembrie au fost analizate 978 de dosare. Fac menţiunea că analiza acestor dosare este laborioasă, nimic nu este făcut la întâmplare sau sub presiune", a spus Vasile Ciurchea. Comisia de specialitate a CNAS a aprobat până în 22 decembrie, 752 de dosare, din totalul celor 978 analizate, iar 226 de dosare au fost respinse.

"Mai fac o menţiune: un dosar poate fi respins atunci când lipsesc anumite acte, sau anumite analize, sau anumite rezultate. După completarea dosarelor acestea pot fi depuse din nou. Aşadar procesul este continuu", a mai spus preşedintele CNAS. El a mai spus că toţi pacienţii care întrunesc condiţiile pentru a obţine tratamentul fără interferon îl vor obţine, indiferent care este numărul lor.


(Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS- Agerpress.ro)

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări nu au putut însă preciza câţi pacienţi din Botoşani vor beneficia de tratamentul revoluţionar.

"Aprobările sunt grupate pe centre, Botoşaniul nu are centru, iar pacienţii din Botoşani pot alege să meargă la oricare- Iaşi, Galaţi, Bucureşti, oriunde le este mai uşor să ajungă. În faza asta se derulează programul prin cele 11 centre urmând ca pe parcurs să se extindă la nivelul tuturor Caselor", declară Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale pentru Ştiri.Botoşani.Ro.

Problema este că pacienţii din Botoşani au întâmpinat dificultăţi în procesul de selecţie şi îşi pun întrebări în privinţa bunei-credinţe a diriguitorilor acestui program de tratament. Dumitru S. are 46 de ani şi s-a îmbolnăvit de hepatită în 2005. În 2012, medicii i-au spus că a ajuns deja la ciroză şi că şansele de supravieţuire stau în urmarea cu sfinţenie a tratamentului. Numai că tratamentul cu interferon este chinuitor, iar bărbatul, tată a trei copii, şi-a dorit enorm să ajungă pe lista pacienţilor care vor beneficia de tratamentul revoluţionar, fără interferon.

"M-am dus la Iaşi, mi-am făcut analizele acolo unde m-au trimis ei şi pe analize mi-au scris că fibroza mea e de gradul III, deci nu mă încadrez în criterii pentru tratamentul fără interferon. Mi s-a părut curios pentru că în urmă cu câteva luni aveam fibroză de tip IV şi din câte ştiu eu, boala asta nu regresează ci progresează. Da, mă pot gândi că se încearcă reducerea numărului pacienţilor care beneficiază de terapia asta. Mi-am lăsat dosarul acolo şi sper ca la următoarea selecţie să intru şi eu", susţine Dumitru S.

Mai mult, potrivit botoşăneanului, niciunul dintre pacienţii cu care ţine legătura nu a intrat în program pentru a beneficia de tratamentul fără interferon. "Cunosc vreo patru numai în Botoşani plus alţii din ţară cu care corespondez. Niciunul nu va intra în prima tură de tratament", spune pacientul.


O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică arată că la finalul anului 2014, în evidenţele medicilor specialişti botoşăneni se aflau 8.862 de pacienţi botoşăneni cu ciroze şi hepatite cronice. La jumătatea anului 2015, potrivit ultimei statistici realizată de instituţie, 9.070 de botoşăneni erau diagnosticaţi cu hepatită cronică şi ciroze, în prima jumătate a anului fiind diagnosticaţi cu aceste boli 399 de botoşăneni.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări, Vasile Ciurchea, susţine însă că toţi bolnavii vor primi tratament, mai devreme sau mai târziu. Aş vrea ca bolnavii să înţeleagă că pentru a lua acest tratament este nevoie, în primul rând, de recomandarea medicului specialist susţinută de rezultatele analizelor. Altfel spus, pacienţii fac anumite analize şi, în funcţie de rezultate, medicul face recomandarea tratamentului fără interferon. În prima etapă, am aprobat administrarea tratamentului fără interferon pentru pacienţii cu fibroză hepatică stadiul IV şi posttrasplant. Cât de curând vom avansa şi la stadiul III", a adăugat Vasile Ciurchea.

Un pacient cu hepatită C, care a primit aprobare pentru tratament, trebuie să facă analize de sânge în fiecare săptămână. El semnează înainte că va respecta programul de tratament şi va păstra recipientele în care a avut medicamentele.

Doctorul Marius Geantă, expert în medicină personalizată, consideră că este destul de ciudat că numai 60% dintre pacienţi îndeplinesc criteriile pentru tratament.

"Nu este prea puţin, în condiţiile în care discutăm despre primul val de pacienţi, cei care aşteptau terapia interferon-free ca pe ultima şansă? Nu ar fi trebuit ca procentul să treacă de 90%, considerând că aceşti pacienţi erau cunoscuţi bine de medicii curanţi, iar pe baza acestor informaţii s-a ajuns la numărul total de 5.000 de oameni care fac obiectul contractului? Sau numărul de 5.000 s-a stabilit arbitrar, fără a avea informaţii precise din piaţă? Ce se întâmplă cu cei 40% dintre pacienţi care şi-au făcut analizele şi au constatat că nu (mai) au stadiul de fibroza F4. Aveau stadiul F4, dar stadiul a devenit F3 sau F2, conform noilor analize. Regresia gradului de fibroză este posibilă, dar în niciun caz nu putem accepta ideea că se întâmplă la 40% dintre pacienţi. Altfel, am putea vorbi despre miracolul românesc al vindecării hepatitei C nu doar fără interferon, dar şi fără medicamente, doar cu gândul la terapia modernă", scrie doctorul Marius Geantă pe blogul unei publicaţii naţionale.

 

Spune-ne opinia ta