Dr. Streinu-Cercel avertizează: Un nou virus se răspândește cu rapiditate în România

Medicii ne sfătuiesc să ne spălăm corect pe mâini și să ne ferim de carnea de porc neprocesată termic. De la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E. Virusul a fost semnalat în regiunea Moldovei.

Dr. Streinu-Cercel avertizează: Un nou virus se răspândește cu rapiditate în România

 Adrian Streinu-Cercel  

Un nou virus hepatic e din ce în ce mai întâlnit, în țara noastră. Este vorba despre virusul hepatitic E care se transmite pe cale orală. De aceea, medicii ne sfătuiesc să ne spălăm corect pe mâini și să ne ferim de carnea de porc neprocesată termic. 

De la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E. Virusul a fost semnalat în regiunea Moldovei.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate.

Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Balș: Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite.

Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie: Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește.

Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România. Ţara noastră îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în anul 2030.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Scopul este de a minimiza amploarea hepatitei virale prin reducerea transmiterii, reducerea morbidității și mortalității, asigură accesul la serviciul de prevenție, testare, îngrijire și tratament.

Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Balș: Acest program asta aduce, dă posibilitatea oricărui pacient să se diagnosticheze și să se trateze. Trebuie să terminăm cu prosteala asta că vaccinurile nu sunt bune, că ne fac rau. Virusul hepatic B deocamdată nu putem să îl vindecăm, dar putem să îl ținem sub control și putem preveni infecția.

În Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectaţi cu hepatita B şi 3,9 milioane cu virusul hepatitei C. Iar 10 la sută din totalul bolnavilor de hepatită din Europa sunt români. În ţara noastră, aproximativ 800.000 de persoane au hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
296

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
511

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
150

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...