Cazuri de hepatită într-o şcoală din judeţul Botoşani!

Mai mulți copii care învaţă la o şcoală din judeţul Botoşani au fost diagnosticaţi cu Hepatita A, situaţia fiind atent monitorizară de autorităţile sanitare.

Cazuri de hepatită într-o şcoală din judeţul Botoşani!

Cazuri de Hepatita A au apărut încă de acum câteva luni în mai multe comunităţi de romi din localităţie Baranca de Cristineşti, Baranca şi Hudeşti, fiind peste 10 cazuri, medicul de familie raportând imediat situaţia la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

De curând, doi copii din Baranca, ce învaţă la Şcoala din Hudeşti, au fost diagnosticaţi cu boala mâinilor murdare. Un al treilea copil, frate cu cei doi, este suspect că ar avea boala mâinilor murdare.

„Există, în prezent, mai multe cazuri înregistrate în zonă. Situaţia este monitorizată în permanenţă de echipele noastre, care se deplasează zilnic la faţa locului”, susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.

Unitatea de învăţământ de unde provin elevii cu Hepatita A nu beneficiază de apă curentă.

Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, a declarat că cei doi copii, de clasa II-a și III-a, în cazul cărora deja a fost confirmat diagnosticul, sunt internați pe Secția de Boli Infecțioase.

”Mai sunt câțiva suspecți de hepatită dintre frații acestor copii, dar nu sunt confirmați cu virusul respectiv. La Baranca Cristinești au fost mai multe cazuri în luna iulie, când a debutat boala, dar a fost stopată în septembrie, la începutul școlii. La Baranca Cristinești, boala a fost adusă mai mult de adulți. Au fost vreo zece copiii care au contactat boala, dar acum nu mai sunt pentru că a intervenit Direcția de Sănătate Publică, a făcut dezinfecție, i-a vaccinat”, a declarat Ciprian Manolache.

Hepatita A se transmite atunci când o persoană vine în contact și/sau consumă alimente și/sau apă/gheață contaminate cu virusul hepatitic A, de obicei în condiții de igienă inadecvată.

După ce o persoană se infectează cu virusul hepatitic A, poate să dureze 2 până la 4 sau chiar 7 săptămâni până să apară semnele sau simptomele bolii. Acestea pot să difere în funcție de vârsta persoanei infectate. Unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, acestea numindu-se asimptomatice. De multe ori însă persoanele infectate se simt și arată bolnave. Majoritatea acestora vor avea nevoie de spitalizare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sirop de tuse pentru copii retras din farmacii! Toxina periculoasă pe care o conține!

astăzi, 09:30
92

Retragerea urmează unui raport al autorităţii de reglementare din Nigeria, de miercuri, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin.Autoritatea de ...

Preot botoșănean hirotonit la Catedrala Mitropolitană din Iași! (foto)

astăzi, 08:13
502

Credincioșii care au mers, duminică, Catedrala Mitropolitană din Iași au luat parte la dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, specifică duminicilor Postului Mare.Sfân...

Acuzații pe axa politică după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1. ”Nu se poate așa ceva!”

astăzi, 07:45
621

Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru...