Noroc că e democrație în România. În urmă cu trei luni spuneau că e o banală gripă. Acum, specialiștii cer izolarea totală a celor peste 40 de ani!

Noroc că e democrație în România. În urmă cu trei luni spuneau că e o banală gripă. Acum, specialiștii cer izolarea totală a celor peste 40 de ani!

În timp ce statele Europei care au suferit pierderi grele în urma epidemiei de coronavirus dau startul unei relaxări în toate domeniile, iar aici vorbim de state precum Italia, cu 24.114 de morți, Spania cu 20.852 de decese, sau Franța cu 20.265, specialiștii români din domeniul sănătățiii propun extinderea grupelor de vârstă care trebuie izolate în case.

Doctorul Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a propus un proiect pentru perioada de după relaxarea măsurilor de distanţare socială.

Proiectul intitulat “Programul “VACANŢA MARE” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19” conceput de Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” şi primit de MEDIAFAX se împarte pe nouă pagini şi vine cu măsuri riguroase.

Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de 3 luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40-65 de ani,  “în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.

În planului doctorului Cercel grupele de risc sunt redefinite astfel:

- Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani

- Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani

- Persoanele cu vârstă sub 40 de ani

- Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă

Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la “Matei Balş” sunt “ izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată.

Potrivit documentului “susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor “, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.

Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40-65 de ani, proiectul lui Cercel prevede “izolare totală acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.

Primăriile şi Poliţia locală ar trebui să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.

Proiectul spune că în perioada aceasta nu se mai circulă pe stradă necontrolat şi că se decontaminează mijloacele de transport.

Totodată, Streinu Cercel propune formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora şi pune în funcţie acţiunile specifice.

Proiectul menţionează că “TVA-ul va fi oprit, că taxele vor fi suspendate pentru toată lumea. Industria alimentară va funcţiona non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare, etc vor funcţiona non-stop şi că toate costurile vor fi decontate de Stat nu de cetăţeni”.

Aceste 3-4 luni vor trebui considerate ca şi cum nu au existat vreodată, încheie Streinu Cercel proiectul.

La puţin timp după apariţia în mass media a informaţiilor despre proiect, Grupul de Comunicare Strategică a venit cu un punct de vedere.

“În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricţiilor privesc iniţiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toţi factorii implicaţi în gestionarea situaţiei răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ţinând cont de toate riscurile şi de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetăţenilor”.

Totodată, Avocatul Poporului, botoșăneanca Renate Weber​, a cerut autorităţilor să dea asigurări că nu vor decide carantinarea totală a persoanelor de peste 65 de ani. S-au primit sute de petiţii, în care persoane în vârstă îşi exprimă temerea, semnalează instituţia.

În ultimele două zile, la Avocatul Poporului s-au primit sute de petiţii, în care persoane în vârstă îşi exprimă temerea în legătură cu aşa-zisele planuri şi declaraţii ale unor oficialităţi din statul român privind îndepărtarea persoanelor de peste 65 de ani din familiile lor şi din locuinţele lor.

„Având în vedere rolul Avocatului Poporului de garant constituţional al drepturilor şi libertăţilor, având în vedere seriozitatea temerii create de răspândirea în spaţiul public a posibilităţii de aplicare a unei măsuri care aminteşte mai degrabă de momente tragice ale istoriei decât de protejarea unei populaţii vulnerabile, având în vedere că Decretul privind instituirea stării de urgenţă şi cel de prelungire a acesteia interzic propagarea unor informaţii false şi obligă autorităţile la acţiune pentru a informa corect, Avocatul Poporului solicită Preşedintelui României, Premierului şi Grupului de Comunicare Strategică să liniştească populaţia şi să dea asigurări că adoptarea unor astfel de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opţiune în România”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a negat ferm că există o discuție pe propunerea venită de la Doctorul Streinu Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, explicând că nu se pune problema impunerii unei măsuri prin care persoanele peste 65 de ani să fie izolate acasă 3 luni.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
25

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
106

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1119

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....