Mii de botoșăneni sunt bolnavi de cancer! Statistică cumplită la nivelul județului Botoșani

Mii de botoșăneni sunt bolnavi de cancer! Statistică cumplită la nivelul județului Botoșani

Numărul botoșănenilor diagnosticați cu cancer crește îngrijorător în ultima perioadă. Datorită faptului că pacienții se prezintă târziu la doctor pentru diagnostic, se ajunge la imposibilitatea recuperării și tratării acestei maladii.

Lunar, sunt diagnosticați  cu cancer pulmonar, prostată, digestiv sau de sân, în jur de 100-200 de pacienți. În aceste condiții s-a ajuns ca în prezent, în evidențele medicilor să fie peste 8.500 de pacienți cu boli incurabile, cu 1000 de cazuri mai multe ca în urmă cu trei ani.

“Cancerul de sferă digestivă a crescut în ultimul an. Din nefericire, se descoperă și într-un stadiu mai avansat. Există o creștere  anuală a cazurilor, variații de la an la an pe localizări. Sunt depistate persoane cu cancer la vârste tinere , 20-25 de an”, a explicat medicul Mirela Movanu.

Deși în evidența medicilor oncologi există femei și de 20 de ani care suferă de această boală, în ultimul timp, datorită unei informări mai bune a populației și a numeroaselor campanii de conștientizare, incidența cancerului de sân a cunoscut un regres îmbucurător.

În schimb, cancerele de sferă digestivă au crescut ca și număr în ultima perioadă datorită sărăciei, stresului și alimentației nesănătoase.

Cauzele apariției acestei boli sunt mai greu de identificat, însă doctorii fac câteva recomandări: “Păstrarea unei greutăți corporale normale , exerciții fizice. Zilnic ar fi ideal de făcut vreo 30 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată, pentru a evita un stil sedentar. Se recomanda un regim alimentar variat cu legume și fructe proaspete, cereale integrale, evitarea alcoolului, tutunului și alimentelor procesate”, a declarat Movanu Mirela , medic șef Secția de Oncologie a Spitalului Județean Botoșani. (Anca Savel)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
11

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
140

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
106

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...