DSP a anunțat când începe vaccinarea anti-COVID în Botoșani. Șefa instituției: „Mă vaccinez prima, nu pentru reclamă”

DSP a anunțat când începe vaccinarea anti-COVID în Botoșani. Șefa instituției: „Mă vaccinez prima, nu pentru reclamă”

Prima tranșă de seruri anti-COVID va ajunge în Botoșani pe 3 ianuarie 2021, iar vaccinarea efectivă începe pe 4 ianuarie, a anunțat marți medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit acesteia, vaccinarea se va efectua, în primă etapă, în două centre organizate în Ambulatoriul Spitalului Județean, respectiv în Spitalul Municipal din Dorohoi.

Adăscăliței a mai spus și că va fi primul cadru medical care se va vaccina.

„Eu voi fi prima care se va vaccina. Și nu pentru reclamă, ci pentru că chiar cred în acest vaccin”, a precizat managerul DSP.

Potrivit ultimelor sondaje realizate în rândul personalului Spitalului Județean, aproape un sfert din aceştia sunt dornici să se vaccineze în momentul de faţă. Prioritate vor avea cadrele medicale din secţiile de Boli Infecţioase, Terapie Intensivă, Urgenţe, Pneumologie şi secţiile care tratează bolnavi de Covid-19.

Botoșănenii se pot programa online pentru vaccinare, șefa DSP menționând că vor fi aduse în Botoșani câte doze vor fi cerute.

Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID a anunțat miercuri care este procedura de înscriere pentru cei care vor să se vaccineze. Vaccinarea se va face pe bază de programare, pentru o urmărire mai eficientă a procesului și a pacienților.

Vaccinarea se va realiza pe bază de programare, a stabilit Comitetul de coordonare, pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor și pentru o mai bună monitorizare post-vaccinare. De asemenea, în acest mod va fi redus la minimum riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Cum se fac programările

Persoanele care doresc să se vaccineze se vor putea programa

  • online
  • telefonic
  • prin medicul de familie
  • prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale.

Vaccinarea propriu-zisă se va face la centrele de vaccinare înființate prin ordin al ministrului Sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică.

Vaccinul va fi administrat de personalul medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar.

 

Spune-ne opinia ta