Planurile PNL pentru sănătate, făcute cunoscute de medici botoșăneni-FOTO

Planurile PNL pentru sănătate, făcute cunoscute de medici botoșăneni-FOTO

Patru dintre medicii care activează în sistemul de sănătate botoșănean, alături de doi dintre candidații PNL la alegerile parlamentare din luna decembrie, au prezentat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă programul PNL în ceea ce privește sănătatea, principiile și obiectivele pe care partidul și le-a propus.

Deputatul Cristian Roman a precizat că PNL a făcut un studiu sociologic din care a rezultat că sănătatea este cea mai importantă problemă a românilor, punctând că partidul din care face parte și-a propus punerea pacientului în centrul sistemului de sănătate, ca principiu fundamental, și având în vedere patru tipuri de responsabilități, și anume cea a statului român care trebuie să finanțeze corespunzător sistemul, a contribuabililor pentru a se strânge la buget banii necesari, responsabilitatea individuală, prin asumarea unui mod de viață sănătos, și responsabilitatea profesiei medicale.

Liberalii promit garantarea accesului la serviciile medicale, o finanțare corespunzătoare și stoparea exodului medicilor și redarea demnității profesionale.

La rândul său, Mirela Saucă, care este de profesie chimist și candidat pentru un mandat de parlamentar, a afirmat că sănătatea la ora actuală este într-o mare criză și "are nevoie de terapie intensivă".

"Românii trăiesc cu zece ani mai puțin decât cetățenii din Uniunea Europeană și statul cheltuie sume enorme pentru a trata pacienții și investește ridicol de puțin în prevenție. Spre deosebire de PSD care vine cu niște propuneri de rezolvare a problemelor din sistem care sunt un soi de cârpeală, PNL are un program amplu de măsuri care pune în centru pacientul și dreptul la sănătate al fiecărui cetățean. Aceste măsuri se referă în principal la medici și personalul medical. Ne-am propus ca începând cu 1 iulie 2017 medicii să primească un salariu dublu față de cel pe care îl au acum, iar celălalt personal din sistem să primească o majorare de aproximativ 20% în fiecare an până la dublarea salariilor. PNL mai propune și construirea a opt spitale regionale și are în vederea rezolvarea problemei accesului la sănătate a cetățenilor din mediul rural", a spus Mirela Saucă.

Și medicul Radu Malancea, de la Spitalul Județean Mavromati, a vorbit despre importanța pe care politicienii trebuie să o acorde sistemului medical din România. 

"Sănătatea este un obiectiv care trebuie să stea în atenția politicienilor. Nu îți alunga specialișii, cum s-a spus la un moment dat de către un mare politician, așează-i în ierahia socială acolo unde le este locul, nu-i marginaliza. Sistemul medical a fost dezechilibrat profund, și în defavorarea pacienților. Principalul obiectiv este atenția față de pacient, dar nu poți să fii lângă pacient sau că îi creezi condiții să se simtă luat în seamă atâta timp cât s-au distrus spitale, atâta timp cât nu faci nimic să stimulezi exodul cadrelor medicale. Niciodată pacientul nu se va simți în siguranță. Nu ai medici, este supraaglomerare ceea ce înseamnă automat și o suprasolicitare a personalului medical", a afirmat medicul Radu Malancea.

Acesta a mai menționat că este necesar să existe o finanțare egală a gradelor de spital, să nu fie o finanțare dezechilibrată funcție de preferințele unui ministru sau prim-ministru,  arătând că cele mai multe fonduri se duc în sistemul sanitar din București. 

Medicul Valerian Andrieș, de la Spitalul Municipal Dorohoi, este de părere că se impune o modificare a modului de finanțare prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

"Spitalele au fost văduvite în decursul timpului de fondurile necesare pentru rezolvarea justă, corectă și în cele mai bune condiții a pacienților. Contractul pe care îl avem cu Casa an de an nu rezolvă, nu dimensionează corect numpărul de cazuri rezolvate, care bineînețeles trebuie finanțate. Spitalele rezolvă foarte multe cazuri, pacienți care sunt internați, rezolvați, și spitalul nu primește finanțarea corespunzătoare pentru că a depășit numărul de internări. De când sunt eu medic tot aud această chestiune și în programul de guvernare a PNL o să rog să nu mai existe acel plafon, sau să existe o marjă. Ajungem la un lucru extrem de important, calitatea actului medical, PNL pune în centru pacientul, ca să îi asiguri pacientului tot ceea ce îi trebuie în primul rând trebuie asigurată finanțare corespunzătoare, aparatură, medici competenței și suficienți, condiții hoteliere, medicamente. Toate acestea se fac cu finanțare.  În afară de promisiuni deșarte, PSD-ul nu a făcut nimic", a specificat medicul Valerian Andrieș.

Nu în ultimul rând, liberalii au arătat că subfinanțarea sistemului are consecințe directe asupra populației, care sunt din ce în ce mai vizibile.  

"Ca o consecință a unui sistem sanitar subfinanțat și a actului medical de calitate inferioară una din consecințele directe a fost scăderea demografică. Dacă în 2002 aveam 21,6 milioane de locuitori, în 2012 am ajuns la 20,1 milioane, și suntem în scădere. Asistăm la un proces de îmbătrânire a populației. Ne mai confruntăm cu o scădere a natalității, dacă în 2002 erau 10 nou-născuți la 1.000 de locuitori, în 2011 am scăzut la 9,1. Încercăm să obținem o ușurare a accesului la serviciile medicale, și mă refer la toate categoriile sociale. Să creștem numărul de programe naționale în ceea ce privește depistarea bolilor congenitale la nou-născuți, programele naționale pentru gravide și lehuze. Ne propunem o finanțare a primelor trei fertilizări in vitro să fie susținute de către stat", a precizat medicul Gina Puflea, de la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean.  

"PNL și dreapta în Botoșani a atras cele mai mari fonduri în sănătate, pentru reablitarea Spitalului Județean. Eu am fost internat și operat aici și vă pot spune că este mai curat decât în alte spitale. Asta este comparația între noi și PSD. Noi punem preț pe investiții, pe pacient", a concluzionat deputatul Cristian Roman. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
24

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
315

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
180

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...