LOREDANA TOMA, sportiva de AUR plecată din Ibănești - FOTO, VIDEO

LOREDANA TOMA, sportiva de AUR plecată din Ibănești - FOTO, VIDEO

 LOREDANA TOMA  Foto: Facebook Loredana Toma

Loredana Toma, născută în urmă cu 24 de ani, la Botoșani, a cucerit pe 9 aprilie 2019 trei medalii de aur la Campionatele Europene de haltere de la Batumi (Georgia).  Sportiva a fost inclusă în Programul Samurai, un proiect al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român de susţinere a celor cu potenţial de a cuceri medalii la JO.

Botoșăneanca s-a impus la smuls cu 111 kg, la aruncat cu 128 kg, iar la total cu 239 kg. România a ajuns la 12 medalii, dintre care şase de aur, două de argint şi patru de bronz. Elena Andrieş a cucerit trei medalii de aur, la cat. 49 kg, Loredana Toma a luat trei de aur la cat. 64 kg, Irina Lepşa a luat două medalii de argint la 64 kg (smuls, total) şi una de bronz (aruncat), medalii de bronz obţinând şi Cosmina Pană (cat. 45 kg, la stilul aruncat), Cristian Marian Luca (55 kg, la smuls) şi Sorina Hulpan (cat. 59 kg, la aruncat). România participă cu 14 sportivi la competiţia de la Batumi, care oferă puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Pentru Loredana Toma este încununarea unei munci uriașe. În fiecare zi ridică în jur de zece tone. Cel mai mare vis este medalia la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

Loredana Toma este, la aproape 24 de ani, triplă campioană mondială şi de şase ori cea mai bună din Europa la seniori, multiplă medaliată cu aur în întrecerile juniorilor, şi de la 12 ani se ”luptă” cu greutăţile! ”Pentru mine antrenament sau concurs este acelaşi lucru din punctul de vedere al pregătirii, trag foarte tare la fiecare, ridic tone zilnic, tocmai de aceea sunt zombi după fiecare antrenament. Ştiu că asta presupune munca pentru cea mai importantă medalie, la Jocurile Olimpice”, spune Loredana Toma, eleva tehnicianului Constantin Urdaş.

Sportiva din Botoșani deţinea, înaintea competiției de la Batumi, recordul continental (110 kilograme la smuls, la categoria 64 de kilograme), performanţă pe care a reușit să o depăşească. ”Nu avem voie să mergem pe jos mult, ne protejăm picioarele. Cu tocuri mă încalţ o dată, de două ori pe ani, la cine ştie ce festivităţi. Nici în mall când mă duc, destul de rar, ce-i drept, nu merg prea mult la plimbare prin magazine că ştiu că nu-mi face bine... oricum, de trei săptămâni încerc să ajung în mall, dar nu sunt în stare din cauza oboselii”, povestește pentru gsp.ro Loredana Toma.

Loredana Toma s-a născut pe 10 mai 1995, în Ibănești, și a activat la Clubul Sportiv Botoșani, antrenată de Constantin Urdaș. Și-a petrecut copilăria la Ibănești, unde a fost descoperită, pe când avea doar 12 ani, de către selecționerii halterofili de la Clubul Sportiv. Loredana Toma a primit din partea comunității Titlul de Cetățean de Onoare al comunei Ibănești.

La doar 17 ani câștiga trei medalii de aur la Campionatul European de juniori II organizat la Izvorani, în România. A triumfat apoi la Campionatul Mondial din Slovacia, unde a devenit campioană mondială la categoria juniori II. În același an s-a calificat şi pentru campionatul European de haltere din Eliat, Israel,pentru juniori şi tineret, unde a câștigat trei medalii de aur. La 18 ani a obţinut două medalii de argint şi una de bronz, dar și locul IV la mondialele de la Wroclaw, Polonia, aurul la stilul smuls, la Grand Prix-ul Federaţiei Internaţionale de Haltere organizat la Baku, Azerbaidjan. În 2014 își adaugă în palmares trei medalii al Campionatele Europene de la Tel Aviv, Israel, iar în 2016 o medalie de aur şi două de argint la Campionatul European de haltere under-23 de la Eliat, Israel. 

În 2013 părăsește Clubul Sportiv Botoşani, pentru a opta la seniori, în București. În anul 2017 devine campioană europeană la seniori, la Campionatului European de Haltere de la Split, cu trei medalii de aur câștigate. În același an câştigă alte trei medalii de aur, la secţiunea de tineret a Campionatului European de la Durres, Albania, dedicat juniorilor şi tinerilor under-23. La Campionatul Mondial de la Aneheim, în decembrie 2017, câștigă din nou aurul.

Despre Loredana Toma, Nicu Vlad, presedintele FR de Haltere, spunea că merită să îi fie recunoscute meritele, vorbind totodată despre zona de nord a Moldovei, de unde de-a lungul timpului s-au ridicat sportivi de o mare valoare. ''Loredana este un produs al federatiei incepand cu 2007, cand am dat drumul la centrul de la Botosani. Este medaliata cam la toate categoriile de varsta, ma refer la cadeti, juniori, tineret si anul acesta este campioana europeana de seniori, de tineret si campioana mondiala de seniori. Cheia succesului nu este vreo roata dintata inventata, nu e nimic nou. Este vorba de munca. E un centru care a dat rezultate si eu sper ca in continuare vom reusi sa avem copii si sportivi din acea zona, nu numai la haltere. Sunt altii inaintea mea care au facut selectie in zona si pot sa spun ca am copiat. Stim cu totii ca la canotaj, la atletism au avut fosti sportivi mari care sunt din zona aceea. Nu am facut decat sa investim in zona respectiva. Iasi, Botosani, Suceava sunt zone in care se pot desfasura si dezvolta mult activitati sportive''.

În lumea sportului este considerată a fi un adevărat fenomen, impresionând în campionatele naționale și internaționale prin rezultate remarcabile, unele cu adevărat surprinzătoare. 

Palmares Loredana Toma:

Campioană europeană de junioare Bucureşti 2011 la 58 kg
Campioană europeană de junioare Eilat 2012 la 58 kg
Campioană europeană tineret Bucureşti 2012 la 63 kg
Vicecampionă mondială tineret Kosice 2012 la 63 kg
3 medalii (bronz smuls, argint la aruncat şi total) la CE Tirana 2013 la 58 kg
Triplă vicecampioană europeană (smuls, aruncat şi total) Tel Aviv 2014 la 58 kg
Triplă campioană europeană (smuls, aruncat şi total) Split 2017 la 63 kg
Triplă campioană mondială (smuls, aruncat şi total) Anaheim 2017 la 63 kg
Triplă campioană europeană (smuls, aruncat şi total) Bucureşti 2018 la 63 kg
Vicecampioană mondială smuls Ashgabat 2018 la 64 kg

Foto: Facebook Loredana Toma

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
7

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
11

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
25

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...