Renunțarea la fumat, între ambiție și tratament medicamentos

Renunțarea la fumat pune la încercare ambiția fumătorului, iar decizia de a întrerupe acest viciu ține, de cele mai mult, fie de partea financiară fie de afectarea gravă a sănătății. Oricum ar fi, renunțarea la fumat implică elemente practice și nu întotdeauna reprezintă un test al voinței. Ea implică elaborarea unui plan, alegerea zilei din care să nu mai fumezi și o modalitate de a te lăsa de fumat.

Mulți fumători încearcă să se lase de fumat dar nu știu cum să procedeze iar voința de multe ori nu te ajută. Există diverse metode de a renunța la acest viciu dar primul lucru pe care trebuie să-l faci este să vrei cu adevărat să devii nefumător. Totul pornește de aici.

Potrivit WebMD, există cel puțin 13 strategii care își pot dovedi eficiența în lupta împotriva fumatului:

1. Formulează-ți un motiv clar pentru care dorești să te lași de fumat

Pentru a te motiva ai nevoie de un motiv personal puternic, cum ar fi discuția cu un medic pneumolog, care poate fi suficientă pentru a-ți arăta efectele nocive ale fumatului.

2. Nu renunța brusc la țigări

95% dintre cei care încearcă să se lase brusc de fumat fără terapie în acest sens sau fără medicamente sfârșesc prin a-și relua vechile obiceiuri. Răspunsul constă în faptul că nicotina creează dependență. Creierul se obișnuiește cu doza sa regulată de nicotină și „tânjește” după ea. În absența acestei subsatanțe apare, de multe ori, dorința de a reveni la obișnuința fumatului.

3. Înlocuiește țigările cu alte produse care conțin nicotină

Lipsa nicotinei îți poate genera stări de frustrare, depresia, iritabilitate sau neliniște. Dorința de a mai „consuma doar o țigară” poate fi copleșitoare ia rmetodele de înlocuire a nicotinei pot fi de folos în aceste situații. Studiile arată că pastilele, guma de mestecat cu nicotină, patch-urile de nicotină îți dublează șansele de a reuși să te lași de fumat. Însă utilizarea acestor produse în timp ce fumezi este, în general, nerecomandată.

4. Încearcă un tratament medicamentos

Pentru a-ți fi mai ușor să renunți la fumat fără să mai consumi și alte produse pe bază de nicotină, cere medicului să-ți prescrie medicamente destinate acestei probleme. Există pe piață pastille concepute special pentru a reduce poftele.

5.Găsește-ți un aliat

Încercă să-ț igăsești un aliat în încercarea de a renunța la fumat iar încurajările familie, prietenilor sau colegilor pot fi de folos. O altă soluție ar fi terapiacognitiv-comportamentală care este unul dintre tiputile de consiliere care te poate ajuta .

6. Evită alcoolul și alte activități care pot declanșa pofta de fumat

Anumite activități pot declanșa pofta de a fuma iar consumul de alcool sau cafea nu fac excepție de la această regulă. Pentru început se poate reduce cantitatea sau se pot găsi înlocuitori. De asemenea, dacă obișnuiai să fumezi după ce serveai masa, încearcă să faci ceva în acest timp: mestecă o gumă sau spală-te pe dinți.

7. Gestionează mai bine stresul

Un motiv pentru care oamenii fumează este acela că nicotina îi ajută pe oameni să se relaxeze. Odată ce te lași de fumat, vei avea  nevoie de altă modalitate de a amelioara stresul. Poți opta pentru masaje regulate, yoga sau chiar o muzică relaxantă.

8. Curăță cât mai bine casa

Odată ce ai hotărât să te lași de fumat, aruncă toate brichetele și scrumierele  din casă. Prezența lor nu fa cdecât să-ți amintească de plăcerea de a fuma și vei fi tentat să te reapuci.

9. Fă mișcare!

Activitatea fizică te ajută să reduci pofta de nicotină. Când tânjești după o țigară, poți să ieși la alergat sau chiar și exercițiile ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau grădinăritul, pot da rezultate.

10. Consumă fructe și legume

Nu ține diete în timp ce te lași de fumat .Privarea de anumite alimente poate avea un efect invers. În schimb, poți consuma fructe și legume dar și produse sărace în grăsimi.

11. Nu renunța nicio clipă la ceea ce ți-ai propus

Este firesc să ai perioade în care tentația de a renunța la planul început să te ispitească. Mulți fumători eșuează temporar în efortul de a se lăsa de fumat, însă își reiau lupta la un anumit interval de timp. Examinează emoțiile și circumstanțele care îți induc dorința de a da înapoi de la planul pe care ți l-ai fixat.

12. Stabilește o recompensă

Unul dintre motivele pentru care merită  să renunți la acest viciu constă în faptul că vei economisi bani, iar la un anumit interval de timp poți să-ți cumperi ceva ce ți-ar plăcea.

13. Renunță la fumat cu gândul la starea ta de sănătate

Renunțarea la fumat presupune beneficii imediate asupra sănătății tale. Tensiunea arterială va scade după numai 20 de minute  iar nivelul de monoxide de carbon din sânge revine la normal. Între două săptămâni și trei luni, riscul de a suferi un atac de cord scade, iar plămânii tăi încep să funcționeze mai bine. Pe termen lung, printre beneficii se numără un risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer pulmonar sau alte tipuri de cancer.

 

Spune-ne opinia ta