"Pictor" judecat a doua oară pentru trafic internaţional de substanţe psihoactive

Nu i-a fost destul dosarul deschis de anchetatorii botoşăneni, că şi-a căutat de lucru şi cu cei suceveni. Astfel că a fost cercetat de două unităţi de parchet pentru două fapte similare. Acum a fost şi trimis în judecată.

"Pictor" judecat a doua oară pentru trafic internaţional de substanţe psihoactive

Vorbim despre un tinerel din Botoşani care în primăvara lui 2014 a devenit "interesant" pentru anchetatorii suceveni de la DIICOT, chiar în timp ce şi colegii lor botoşăneni îl monitorizau. Şi asta după ce procurorii DIICOT Botoşani îl prinseseră în luna martie comandând pe internet substanţe cu efect psihoactiv, pachetul primit prin curier rapid fiind interceptat.

La două luni de la acel moment, la sfârşitul lui mari 2014, Claudiu J. a fost văzut de o patrulă de poliţie alergând şi ascunzând un pachet de carton. Oprit pentru a da lămuriri, tânărul de 22 de ani la momentul respectiv, a fost condus la sediul Poliţiei şi a fost chestionat cu privire la motivele pentru care fugea. Nu au primit o explicaţie plauzibilă. Când l-au întrebat ce se află în pachet, tânărul a răspuns candid că a comandat pe internet pulbere de vopsea pentru că se ocupă de pictură.

Ancheta a fost preluată de DIICOT Suceava, ai cărei lucrători au descâlcit întreaga afacere. Astfel tânărul ar fi comandat substanţe psihoactive din China. În martie comandase un transport de substanţe cu efect psihoactiv, anchetatorii au interceptat pachetul, au schimbat conţinutul, astfel că la "recepţie", Claudiu J. nu a fost mulţumit de ceea ce a primit, dar nu s-a grăbit. Abia în mai a repetat comanda, pe acelaşi site cu "pulberi de vopsea", însă anchetatorii aşteptau momentul să-l captureze având asupra lui pachetul incriminator. Şi nu s-au înşelat.

Analizele prelevate din pachetul primit de Claudiu J. au fost trimise la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor, rezultatul fiind neîndoielnic: "pulberea de vopsea" erau de fapt substanţe cu efect psihotrop. Ancheta a fost finalizată, iar tânărul a fost trimis în judecată pentru trafic internaţional de droguri, dosarul ajungând pe rolul Tribunalului Botoşani, din cauza faptului că domiciliul tânărului se află pe raza judeţului.

În dosarul instrumentat însă de procurorii DIICOT Botoşani, în octombrie 2014, Claudiu J. a fost achitat de Tribunalul Botoşani deoarece "fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege". În schimb, judecătorul a dispus confiscarea cantităţii de 67,7 grame substanţă pulverulentă din grupa cannabinoizilor, rămasă după efectuarea analizelor de laborator.

DIICOT Botoşani a declarat apel, iar Curtea de Apel Suceava a desfiinţat, în noiembrie 2015, sentinţa de fond. Astfel, judecătorii suceveni au stabilit o pedeapsă de şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, dispunând amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani. În cazul în care tânărul va fi condamnat din nou pentru aceeaşi infracţiune, pedepsele s-ar putea cumula.

 

Spune-ne opinia ta