Cercetări ce vizează abuzuri în serviciu, blocate la Parchetul Tribunalului Botoşani de ordonanţele Guvernului Grindeanu
BOTOSANI

Ordonanţa privind modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală blochează cercetările în cazul a 22 de cauze aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, ce vizează diverse fapte de abuzuri în serviciu.

Cercetări ce vizează abuzuri în serviciu, blocate la Parchetul Tribunalului Botoşani de ordonanţele Guvernului Grindeanu

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Procurorul Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, spune că nu există niciun dosar aflat în cercetare şi care să vizeze neglijenţa în serviciu.

"În ceea ce priveşte abuzul în serviciu există aceste 22 de dosare din care 16 cu prejudiciu mai mic de 200.000 de lei. În celelalte şase cauze, prejudiciul sesizat depăşeşte acel prag de 200.000 de lei, dar trebuie văzut care vor fi concluziile finale", spune procurorul Valeriu Chihaia.

În cazul unora dintre faptele anchetate în aceste ultime şase cauze cu prejudiciu mai mare, sesizările au venit în urma unor controale sau verificări efectuate de Camera de Conturi, inspectorii sesizând modul defectuos de utilizare a unor sume din bani publici. În schimb, în 11 cazuri din dosarele care ar putea fi clasate, prejudiciul nu este cuantificabil, presupusul abuz în serviciu afectând victimele mai mult în plan psihic.

Ultima persoană trimisă în judecată pentru abuz în serviciu este Antoanela Gianina Huială. La finalul anului trecut, fosta directoare a Camerei Agricole a fost trimisă în judecată după ce ar fi a încheiat cu două primării contracte de concesiune pentru 1.453,04 hectare de păşune, folosite, ulterior, în scopul de a solicita subvenţii, deşi nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, fără să facă dovada înregistrării într-o formă asociativă prevăzută de lege dar şi fără ca instituţia pe care o reprezenta să aibă în obiectul de activitate acest lucru. Prejudiciul este de aproape 100.000 de lei, iar în situaţia în care ordonanţa de urgenţă va fi aplicată, judecătorii ar putea dispune clasarea cauzei.

Despre acest caz, Ştiri.Botoşani.Ro a scris pe larg aici:
Afaceri necurate într-o instituţie agricolă ajunse pe masa judecătorilor

 

Spune-ne opinia ta