Potrivit reprezentanților Parchetului, Vasile Curecheru, din comuna Lunca, are în total 16 dosare penale, începând cu anul 2006, trei dosare fiind întocmite pe numele său numai într-un singur an, respectiv în 2006.
Cercetările în cazul bătrânului au fost declanşate de fiecare dată în urma plângerilor formulate de reprezentanţii Căilor Ferate Române şi ai celor de la Administraţia Finanţelor Publice.
Vasile Curecheru este acuzat că a produs CFR-ului o pagubă de zeci de mii de lei, folosindu-se de facilitățile de care beneficiază la călătoriile cu trenul. Bătrânul lua biletele de călătorie destinate veteranilor de război sau rudelor de gradul I și circula cu acestea cu însoțitori. Racola persoanele din gări, propunându-le un preț mai mic decât cel al biletului. În cursul anului 2015, veteranul de război a efectuat peste 200 de curse pe ruta Botoșani-București și retur, prejudiciul total fiind estimat la 100.000 de lei.
Procurorii au făcut o serie de verificări pentru a afla cine este beneficiarul real al banilor pe care veteranul de război i-a obținut din călătoriile cu trenul. S-a descoperit că Vasile Curecheru nu locuiește singur, ci cu un nepot de 29 de ani și cu concubina acestuia din urmă, cu care are un copil. Cei doi nu muncesc nicăieri și se pare că trăiesc din banii obținuți de bătrân din specula cu bilete de tren.
"Am constatat că Vasile Curecheru, de 90 de ani, din comuna Lunca are de fapt 16 dosare penale in total, începând cu anul 2006. Am efectuat verificări în comuna Lunca și am constatat că unele dintre trusturile mass-media au manipulat crunt. Bătrânul nu locuiește singur, ci cu un nepot de 29 de ani și cu concubina acestuia din urmă, cu care are un copil. Cei doi nu muncesc nicăieri și trăiesc exact din banii obținuți de Curecheru Vasile. De fapt, aici se duc banii rezultați din specula cu bilete de tren și nu pe medicamente", a precizat procurorul Nicoleta Arpinte, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.
În repetate rânduri bătrânul s-a plâns că a apelat la această metodă pentru că nu ar avea bani de medicamente, dar din verificările făcute la dispensarul din comună ultima consultație medicală solicitată de acesta a fost în anul 2013, iar de fiecare dată când a solicitat a primit tratament gratuit 100%, conform Legii 44/1994.
Bătrânul a fost iertat de 13 ori, și abia la al 14-lea dosar, la solicitarea instanței de judecată, care a redeschis dosarele, a început să fie trimis în judecată.
Cazul veteranului de război a stârnit un adevărat scandal la nivel național, generat de o parte dintre televiziunile și publicațiile naționale care nu au solicitat vreun punct de vedere din partea procurorilor vizavi de acest caz.