Dosarul în care fostul director al Direcției Silvice Botoșani, Mihai Axinte, a fost judecat pentru infracțiuni de corupție a fost trimis spre rejudecare la prima instanță, după ce inițial a fost achitat de judecătorii botoșăneni. Magistrații Curții de Apel Suceava au desființat, vineri, sentința penală dată la Botoșani.
"Dispus rejudecarea la prima instanţă sau la instanţa competentă. Solutia pe scurt: Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, de partea civilă Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA prin DIRECŢIA SILVICĂ BOTOŞANI şi de inculpatul Axinte Mihai împotriva sentinţei penale nr. 174/03.11.2016 pronunţată de Tribunalul Botoşani - Secţia penală în dosarul nr. 2938/40/2015. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe", se arată pe portalul Curții de Apel Suceava.
Mihai Axinte a fost trimis în judecată, la finele anului 2015, de procurorii DNA, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2008, Mihai Axinte, având calitatea de director în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Botoșani, cu intenție, a înlesnit diminuarea fondului forestier național proprietate publică a statului român prin refuzul de a dispune inițierea unor acțiuni civile la instanța judecătoreasă competentă în vederea constatării nulității absolute a două hotărâri ale Comisiei Județene de aplicare a legilor fondului funciar Botoșani și a unui titlu de proprietate prin care a fost retrocedată, cu încălcarea prevederilor legale, suprafața totală de 358 hectare teren cu vegetație forestieră unei persoane care nu avea cetățenia română și nu putea beneficia de dispozițiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafețele de terenuri cu destinație forestieră, deși obligativitatea efectuării acestor demersuri juridice a fost stabilită în sarcina sa printr-un raport al Corpului de Control al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
"În anul 2007, a achiziționat, prin cumpărare, suprafața de 351 ha teren cu vegetație forestieră de la aceeași persoană pentru suma de 2.439.450 de lei, provenind din fondul de conservare și regenerare a pădurilor, care reprezentă deopotrivă prejudiciul material cauzat Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Botoșani (la care se adaugă suma de 37.782 de lei reprezentând cheltuieli conexe) și folosul necuvenit obținut de persoana neîndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeași suprafață de teren", au mai precizat anchetatorii.