26 iunie- Ziua Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri

Până miercuri inclusiv, Agenţia Naţională Antidrog organizează, la nivel naţional, activităţi de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România. Acestea marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, care anul acesta are sloganul "Colorează-ţi viaţa altfel".

26 iunie- Ziua Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri

În Municipiul Botoşani, în vederea marcării acestui eveniment, au avut loc, în parteneriat cu instituţiile implicate în reducerea cererii şi ofertei de droguri o serie de activităţi, printre care organizarea unui punct informativ şi organizarea unui flashmob cu 30 voluntari pe Pietonalul Unirii precum şi o dezbatere pe tema consumului de droguri cu un grup de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoşani. Urmează activităţi de informare în Tabăra Codrii de Aramă- Agafton ce se desfăşoară până miercuri.

În prezent, România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri fiind, pentru majoritatea drogurilor, sub media europeană a consumului. Drogurile cele mai consumate sunt canabisul şi noile substanţe psihoactive (NSP), fiind cele mai disponibile droguri de pe piaţă, în percepţia elevilor de 16 ani.

Conform celor mai recente date ESPAD (anul 2015), 8,1% dintre adolescenţii de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat marijuana sau haşiş în ultima lună. 1,4% dintre elevi au debutat în consumul de canabis la vârsta de 13 ani sau mai devreme. 5,1% dintre elevii de 16 ani au consumat experimental NSP, iar 3,1% au consumat recent.

Cele mai consumate NSP sunt cele care se prezintă sub forma amestecurilor de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor, consumul recent de astfel de amestecuri fiind declarat de 2.7% dintre adolescenţi.

În anul 2015, au fost declarate, la nivel naţional, 21 cazuri de deces asociat în mod direct consumului de droguri, dintre care 18 cazuri în rândul bărbaţilor şi 3 cazuri în rândul femeilor. Toate cazurile de deces asociate direct consumului de droguri înregistrate în anul 2015, au survenit la persoane în vârstă de până în 44 ani, majoritatea fiind situată în segmentul 25-29 ani (10 din cele 21 de cazuri).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...