Campanie naţională anti-canabis, lansată la nivel judeţean de Centrul Antidrog

Agenţia Naţională Antidrog a declanşat o campanie naţională de prevenire a consumului de canabis, în condiţiile în care piaţa botoşăneană a drogurilor abundă de etnobotanice, canabisul fiind vândut doar în rare cazuri.

Campanie naţională anti-canabis, lansată la nivel judeţean de Centrul Antidrog

Până la mijlocul anului viitor, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrele Judeţene de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, va implementa un program naţional de prevenire a consumului de canabis, intitulată "#POTALTFEL!".

Obiectivele campaniei vizează creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a unei zecimi din populaţia generală, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, asupra efectelor medico- psiho-sociale ale consumului de canabis dar şi informarea unei cincimi din populaţia şcolară, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, astfel încât să evite să consume droguri sau să treacă de la un consum ocazional la consumul regulat. Lansarea acestei campanii a avut loc în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani.

"După data de 15 septembrie vom fi în măsură să vă prezentăm date în ceea ce priveşte consumul în populaţia şcolară, studiu care a fost făcut în anul 2016 în unităţile de învăţământ eşantionate la nivelul ministerului", spune Vlad Axinciuc, coordonatorul CPECA Botoşani.

Deşi piaţa botoşăneană este invadată de etnobotanice, mult mai ieftine dar cu efecte devastatoare asupra consumatorilor, specialiştii antidrog se vor concentra pe prevenirea consumului de canabis. Concret, dacă un pliculeţ de etnobotanice costă 10 lei, unul de canabis poate costa între 20 şi 100 de lei, funcţie de gramaj. Or, în condiţiile în care consumatorii fac parte în general din clasa de mijloc- jos a societăţii, aceştia preferă etnobotanicele canabisului. Dar...

"Dacă avem în vedere ordonanţele emise de Parchet în ceea ce priveşte infracţiuni la consumul de canabis, infracţiuni instrumentate la Legea 143/ 2000, vă pot spune că pe anul 2017 au fost emise 12 ordonanţe de evaluare în privinţa consumatorilor de canabis iar din acestea, zece au vizat persoane care au consumat canabis sau care au făcut operaţiuni de comercializare. Pe etnobotanice, două din cele 12 ordonanţe au vizat consumatori de substanţe cu potenţial psihoactiv. Practic, s-a demarat cercetarea în baza Legii 194 pe 2011 privind operaţiuni cu substanţe susceptibile în a crea efect psihoactiv. Canabisul în momentul în faţă se află pe locul II în privinţa disponibilităţii, pe primul loc aflându-se substanţele cu potenţial psihoactiv. De la consumul de canabis se trece foarte uşor la droguri de risc şi mare risc- cocaină, haşiş sau heroină", explică Vlad Axinciuc.

Clipul campaniei #Potaltfel

 

Spune-ne opinia ta