Judecătorii Curţii de Apel Suceava au hotărât, marţi, schimbarea măsurii preventive pentru cinci persoane, două cupluri şi o tânără. Instanţa a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu.
În cazul altor opt persoane judecătorii au prelungit măsura arestului preventiv. Inculpaţii plasaţi în arest la domiciliu au interdicţia de a lua legătura cu celelalte persoane implicate în dosar.
"În baza art. 221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu fiecare dintre cei cinci inculpaţi este obligat să respecte următoarele obligaţii: - să se prezinte în faţa organelor de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; - să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi. Atrage atenţia fiecărui inculpat că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurilor sau obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu va fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În baza art. 225 alin. 5 Cod procedură penală, pe durata măsurii arestării la domiciliu fiecare inculpat poate părăsi imobilul în care locuieşte pentru prezentarea în faţa organului de urmărire penală şi a instanţei, la chemarea acestora", se arată în decizia instanţei.
Potrivit procurorilor, începând cu anul 2017, în zona Centrului Vechi din municipiul Botoşani, o grupare de persoane, organizată pe baza relaţiilor de rudenie, de convieţuire ori generate de interese financiare, a creat şi dezvoltat o vastă reţea de distribuţie a drogurilor de risc şi a substanţelor cu efect psihoactiv, către numeroase persoane, în special tineri, în vederea obţinerii unor importante foloase materiale fără a ţine seama de efectul nociv al acestora asupra sănătăţii consumatorilor, distribuţia drogurilor realizându-se de la locuinţele lor situaţie în Centrul Vechi, dar şi în mod stradal prin intermediul unor membri ai reţelei folosiţi ca şi distribuitori pentru plasarea pe piaţă a substanţelor psihoactive.
“În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 59 de persoane, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, vânzare de droguri de risc, fără drept, deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, şi efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”, au precizat procurorii DIICOT.