Româno- moldovean cu "afaceri judiciare" la Botoşani, după ce a fost condamnat pentru trafic de droguri

Un deţinut din Penitenciarul Botoşani, cu dublă cetăţenie, a obţinut reducerea pedepsei la care fusese condamnat în Republica Moldova, recunoscută ulterior de autorităţile judiciare din România.

Româno- moldovean cu "afaceri judiciare" la Botoşani, după ce a fost condamnat pentru trafic de droguri

 Penitenciarul Botoşani  Ştiri.Botoşani.Ro

În noiembrie 2011, Judecătoria Soroca îl condamna pe Ion G. la o pedeapsă de 10 ani de închisoare cu executare pentru trafic de droguri în formă continuă şi în cantităţi mari, dar până ca inculpatul să fie depus într-o unitate de detenţie, s-a constatat că acest lucru nu este posibil: acesta s-a sustras nu doar procesului, cât şi executării pedepsei. Cum? Mutându-se în România, dat fiind că avea dublă cetăţenie- şi moldovenească şi română.

Ca atare, autorităţile moldovene au solicitat celor române recunoaşterea sentinţei penale de condamnare şi punerea în executare a acesteia, având în vedere şi dispoziţiile Tratatului dintre România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, care arată că părţile contractante nu-şi extrădează propriii lor cetăţeni. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în noiembrie 2013, ca Ion G. să execute pedeapsa de 10 ani închisoare în regimul unui penitenciar de tip închis, astfel cum a fost recunoscută prin sentinţa penală atacată.

Acum, însă, Ion G., ajuns între timp în Penitenciarul Botoşani (care de altfel nu are regim închis, n.r.) a contestat durata pedepsei pe care o avea de executat, o instanţă a Tribunalului Botoşani descontopind pedeapsa rezultantă de 10 ani închisoare, recunoscută în România în sarcina bărbatului, în pedepsele componente de 1 an închisoare şi respectiv 9 ani închisoare, aplicate prin recunoaştere în România a sentinţei penale dată de Judecătoria Soroca. În plus, judecătorul a redus pedeapsa de 9 ani închisoare, la pedeapsa de 7 ani închisoare, aplicând la final pedeapsa cea mai grea, de 7 ani de închisoare.

 

Spune-ne opinia ta