Până la modificările legislative în jur de 10 procese de liberări condiţionate erau pe fiecare şedinţă de judecată la Judecătoria Botoşani. Din data de 19 octombrie, când a intrat în vigoare recursul compensatoriu, numărul dosarelor s-a triplat. Practic, aproape toţi deţinuţii care trebuiau să intre în comisiile de liberare condiţionate anul viitor îndeplinesc condiţiile în prezent.
Îngrijorarea este că printre cei care ies sau vor ieşi din puşcărie sunt şi cei care au comis fapte grave, omor, viol sau tâlhărie şi în unele cazuri părţile vătămate rămân singurele păgubite. Legea impune, dacă partea vătămată o cere, să fie anunţată la liberarea condiţionată a inculpatului. Judecătorii susţin că au fost astfel de cazuri şi la Botoşani, însă nu se pot dispune alte măsuri de protecţie în plus.
Printre cei mai cunoscuţi deţinuţi care au beneficiat de liberare condiţionată din Penitenciarul Botoşani se numără lotul de vameşi şi poliţişti de frontieră din punctul de trecere a frontierei Siret, încarceraţi în 2015 pentru fapte de corupţie.
O altă problemă este cea a prejudiciului creat. Conform legii, deţinuţii nu pot ieşi condiţionat decât dacă au achitat părţilor vătămate daunele la care au fost obligaţi, însă în condiţiile în care nu au bunuri pe numele lor şi nici nu au venit fiind încarceraţi, nici măcar acest lucru nu îi ţine după gratii.