Fost vameș botoșănean condamnat la plata unor daune uriașe, după ce a sprijinit traficanți de țigări!

Un fost vameș de la Biroul Vamal Stânca, din județul Botoșani, a fost condamnat, luni, de judecătorii Tribunalului Botoșani după ce a fost judecat pentru abuz în serviciu în formă continuată.

 

Fost vameș botoșănean condamnat la plata unor daune uriașe, după ce a sprijinit traficanți de țigări!

Aurel Popovici a fost trimis în judecată la începutul anului trecut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat că a sprijinit o grupare de traficanți de țigări.

Judecătorii Tribunalului Botoșani l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani, și la plata unor daune uriașe. 

"Obligă inculpatul să plătească părţii civile Statul Român - A.N.A.F. - Direcţiile Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi şi Iaşi, ultima reprezentată prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Botoşani, suma de 3.411.169 lei cu titlu de daune, la care se adaugă accesoriile fiscale, calculate potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu luna iunie 2014 şi până la achitarea integrală a acestui prejudiciu. Obligă inculpatul să plătească statului suma 4.000 lei cheltuieli judiciare", se arată pe portalul instanței de judecată.

Sentința nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Potrivit procurorilor DNA, fostul şef de tură, "nu şi-a îndeplinit cu intenţie, în mod corespunzător, atribuţiile de serviciu, referitoare la efectuarea unor controale amănunţite asupra unor mijloace de transport care au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe tura sa, cu toate că avea cunoştinţă ca în autoutilitarele respective erau transportate importante cantităţi de ţigări, ascunse în locaşuri special confecţionate", după cum se arată în rechizitoriu.

Astfel, simulând controale superficiale, vameşul a permis astfel trecerea prin Punctul Stânca a 315.000 pachete de ţigări de contrabandă, prin sustragerea de la controlul vamal, în folosul unui grup infracţional organizat la care acesta aderase în aprilie 2014, prejudiciind astfel bugetul de stat cu 3,4 milioane de lei.

Pentru a nu fi înregistrat de camerele de supraveghere, vameşul efectua un control formal asupra maşinilor, după care îi lăsa pe traficanţi să îşi continue drumul, potrivit procurorilor.  

Afacerea a ieşit la iveală în urma unei anchete derulate de procurorii DIICOT Galaţi, care le-a luat urma traficanţilor de ţigări. Trimis în judecată şi pentru constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la contrabandă, Aurel Popovici a fost condamnat de Tribunalul Vrancea la şase ani de închisoare cu executare, dar sentinţa a fost atacată cu apel. Totodată, dosarul a fost disjuns cu privire la faptele de corupţie şi declinat în favoarea DNA Suceava.

Ancheta DIICOT a arătat că ţigările de contrabandă erau aduse ilegal din Republica Moldova, prin PTF Stânca Costeşti, cu ajutorul lui Aurel Popovici, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, evitau intenţionat să efectueze un control corespunzător asupra autoutilitarelor folosite de membrii grupării.

Autoutilitarele, care pe teritoriul Republici Moldova circulau cu numere de înmatriculare false, iar la intrarea în ţară primeau numerele reale de înmatriculare, aveau efectuate modificări la caroserie, care permiteau disimularea a aproximativ 90 de baxuri de ţigări. 

Aurel Popovici este în prezent pensionar.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primar din judeţ, prins de ANI că a făcut afaceri cu pajişti

astăzi, 15:06
598

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul Stelian Maxim, în calitate de consilier local al comunei Blândeşti, a votat Hotărârea Consiliului Local pri...

Corecţia financiară aplicată pentru proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean afectează toate proiectele Consiliului Judeţean

astăzi, 14:34
230

Corecţia financiară a fost contestată în instanţă, însă în cazul în care instanţa nu va da câştig de cauză forului judeţean, orice alt proiect de accesare de fo...

Avertizare meteo: Averse torențiale, descărcări electrice, grindină!

astăzi, 13:25
936

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare valabilă de marți, ora 17:00, până joi, la ora 23, perioadă în care se înregistrează instabilitate atmosferică ș...