Tânăr din Botoșani ucis cu o secure, într-o încăierare generală. Autorii sunt recidiviști, dar s-au bucurat de clemență

Tânăr din Botoșani ucis cu o secure, într-o încăierare generală. Autorii sunt recidiviști, dar s-au bucurat de clemență

Patru fraţi din judeţul Vaslui au fost arestaţi luni, 31 august, pentru o crimă comisă la sfârşitul săptămânii trecute, în urma unui scandal de proporţii ce a semănat teroare printre localnici.

Tribunalul Vaslui a dispus arestarea pentru 30 de zile a fraţilor Victor Ion Maftei, Valerică Andrei Maftei, Cătălin Maftei şi George Maftei din localitatea vasluiană Epureni, care în noaptea de 28 spre 29 august au ucis un tânăr de 30 de ani, din Botoşani, care locuia în judeţul Vaslui. 

Crima s-a produs pe fondul confruntării a două tabere rivale, care în urmă cu două săptămâni au avut o altă altercaţie violentă pe raza comunei Zorleni.  Bătuţi, cu capetele sparte, tinerii din Zorleni, supăraţi că poliţiştii nu au luat măsuri împotriva agresorilor, au decis să-şi facă singuri dreptate, arată Adevărul.

Astfel, în noaptea de 28 spre 29 august s-au îmbarcat în mai multe maşini şi au plecat, înarmaţi cu arme albe, în satul fraţilor Maftei (cunoscuţi opiniei publice drept ”fraţii Dinamită”).  De-a lungul anilor, cei nouă fraţi din familia Maftei au stârnit teroare printre localnicii din sat şi comunele vecine, fiind recunoscuţi pentru agresivitatea lor ieşită din comună. În urma confruntării de la sfârşitul săptămânii trecute, unul din grupul tinerilor din Zorleni a fost lovit cu securea, iar cadrele medicale sosite la faţa locului nu au mai putut face nimic pentru salvarea sa. Mai mulţi localnici au sunat în noaptea respectivă la 112, speriaţi de amploarea violenţelor.

„Au fost mai multe apeluri la 112 referitor la acest caz, ultimul fiind la orele 23.41. Am fost sesizaţI că undeva pe un drum la ieşirea din satul Horga se află un bărbat căzut, posibil decedat. La faţa locului a fost dirijat un echipaj de Ambulanţă care a constatat decesul bărbatului. Cercetările în cauză au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, fiind vorba de o infracţiune de omor”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

De-a lungul anilor, fraţii Maftei din comuna Epureni au fost vizaţi de o multitudine de dosare penale, pentru infracţiuni de loviri, distrugere, ameninţare etc. De fiecare dată au scăpat cu pedepse derizorii, în ciuda antecedentelor penale. Deşi erau cunoscuţi drept băieţii răi ai comunei, în apărarea fraţilor Dinamită a sărit oameni de prim rang ai comunităţii: primarul, învăţătorul din sat. Caracterizările acestora, prin care erau prezentaţi drept nişte băieţi buni, civilizaţi, liniştiţi, au cântărit decisiv în stabilirea pedepselor, mai scrie Adevărul.

În ultimele două dosare, soluţionate de Judecătoria Bârlad, în 2017, respectiv 2018, trei dintre fraţii Dinamită, trimişi în judecată pentru loviri, ameninţare şi distrugere au fost condamnaţi cu câte o amendă penală de 2.000 de lei, respectiv 3.000 de lei pe care nu le-au achitat nici până în prezent.  Recent, împotriva a doi dintre fraţi s-a solicitat înlocuirea amenzii cu închisoarea, însă instanţa a dat din nou dovadă de clemenţă şi le-a mai acordat un termen în vederea amenzii de care au uitat în ultimii trei ani.

Fraţii-spaima satului, lăudaţi straşnic de primar  

În 2017, doi dintre fraţii Maftei au fost condamnaţi după ce au strivit în bătaie un unchi. Bărbatul a avut nevoie de aproape 90 de zile de îngrijiri medicale pentru leziunile suferite. Deşi a solicitat daune morale, judecătorii au respins cererea, victimei nefiindu-i acordat niciun lei. Au considerat că între victimă şi agresori exista o stare de tensiune veche, astfel că nu se impun a fi achitate daune morale.

Deşi amândoi fraţii aveau antecedente penale pentru fapte cu violenţă, la dosar au depus o serie de acte în circumstanţiere, în încercarea de se a dovedi că sunt persoane de bună credinţă: caracterizări de la primar, un învăţător şi o vecină.

„Instanţa va reţine din caracterizările depuse la dosarul cauzei pentru inculpatul Maftei Ionuţ că acesta este un băiat muncitor, respectuos, îngrijit, iubitor de animale, cu responsabilitate pentru familie, aşa cum rezultă din car acterizarea depusă de primarul comunei Epureni . Din caracterizarea depusă la dosar rezultă că inculpatul Maftei Ionuţ este un bun meseriaş, se ocupă cu creşterea animalelor . Din declaraţia numitului I. V.-învăţător, rezultă că inculpatul  se ocupă cu creşterea caprelor şi oilor şi are un comportament adecvat în comunitate. Numita P. L., vecina inculpatului, îl caracterizează pe acesta ca având un comportament civilizat faţă de consăteni, îşi ajută părinţii şi nu  a intrat  în conflicte cu ceilalţi cetăţeni din localitate”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Bârlad din 10 iulie 2017.

Şi faţă de celălalt frate inculpat în dosar, la rându-i recidivist, primarul comunei Epureni a avut numai cuvinte de laudă.

„Instanţa va reţine din caracterizările depuse la dosarul cauzei pentru inculpatul Maftei Valerică Andrei că acesta este un tânăr cuminte, ascultător, respectuos, iubitor de animale, de natură, cu un comportament corect în societate, nu consumă băuturi alcoolice, nu fumează şi nu perturbă liniştea şi ordinea publică, aşa cum rezultă din caracterizarea depusă de primarul comunei Epureni. Din declaraţia numitului I.V.-învăţător, rezultă că inculpatul  se ocupă cu creşterea caprelor şi oilor,  este căsătorit şi are un comportament adecvat în comunitate. Numita P. L, vecina, îl caracterizează pe inculpatul Maftei Valerică Andrei ca fiind ca având un comportament civilizat faţă de consăteni, îşi ajută părinţii şi nu  a intrat  în conflicte cu ceilalţi cetăţeni din localitate. Faptul că inculpaţii sunt persoane tinere, că au fost caracterizaţi pozitiv de membrii comunităţii din care provin, precum si faptul ca s-au prezentat in fata autoritătilor şi s-au prezentat la fiecare termen fixat de instanţa de judecată, conduc instanţa la concluzia că aplicarea unei pedepse nu se justifică în raport cu circumstanţele faptei”, au conchis magistraţii Judecătoriei Bârlad în hotărârea 143/2017.

După condamnarea blândă, comportamentul fraţilor „ascultători, respectuoşi, iubitori de animale şi natură” nu a fost nici pe departe unul liniştită, scandalurile provocate de aceştia ţinându-se lanţ.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
138

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
226

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
100

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...