Sfaturile Mariei Montessori pentru toți părinții

Sfaturile Mariei Montessori pentru toți părinții

Maria Montessori a fost un medic si pedagog italian care a descoperit si a perfectionat o metoda de educatie a copiilor care pune accentul pe dezvoltarea independentei si pe o interventie redusa a adultilor astfel incat copiii sa-si poata exprima si dezvolta talentele native.

Dupa cum stim, Maria Montessori nu avea studii de psihologie. Cu toate acestea, metoda pe care ne-a lasat-o mostenire ii ajuta pe copii sa fie ordonati, sa se concentreze asupra activitatilor pe care le fac si sa ia cele mai bune decizii fara a fi stimulati de recompense sau speriati de pedepse.

Iata doar cateva exemple de personalitati care au fost educate in sistemul de invatamant montessorian: Steve Jobs, fondatorul Apple, scriitorul Gabriel Garcia Marquez, actorii Michael Douglas si Hugh Grant, Jeff Bezos, fondatorul Amazon.com, Larry Page si Sergey Brin, fondatori ai Google, Bill Gates, fondatorul Microsoft, dar si mostenitorii Coroanei britanice, printul William si printul Harry.

20 de sfaturi ale Mariei Montessori, care, daca ar fi citite de parinti o data pe saptamana, relatia lor cu copiii nu numai ca s-ar imbunatati, dar ar trece la un alt nivel:

1.Copiii invata totul din mediul inconjurator.
2.Respecta copilul in toate manifestarile lui.
3.Ofera-i libertate de miscare in siguranta.
4.Ofera-i libertate de a alege.
5.Da-i sansa sa castige tot mai multa independenta.
6.Invata-l prin prezentarea activitatii, nu prin corectare.
7.Implineste-i nevoile si, in acelasi timp, ajuta-l sa vada care sunt si nevoile celorlalti.
8.Ai rabdare. Daca un copil are nevoie de mai mult timp pentru a invata ceva, acorda-i-l.
9.Un copil care este criticat frecvent invata sa-i judece pe altii.
10.Daca un copil se simte acceptat, invata sa aiba incredere in el.
11.Respecta-ti copilul atunci cand a gresit si isi poate repara greseala. Opreste-l atunci cand actiunile pe care vrea sa le faca sunt potential periculoase.
12.Nu-ti vorbi de rau copilul, indiferent daca acesta este sau nu de fata.
13.Concentreaza-te mai degraba pe ceea ce vrei sa educi bun in el, nu pe raul pe care vrei sa-l eviti.
14.Intotdeauna fii pregatit sa raspunzi cand te solicita copilul, caci atunci are nevoie de ajutor.
15.Cand nu are nevoie de ajutor, nu interveni.
16.Nu intrerupe un copil cand este concentrat asupra unei activitati: se odihneste, lucreaza sau doar ii observa pe altii.
17.Un aspect foarte important este mediul in care locuieste copilul si in care nu trebuie sa se regaseasca obiecte inutile.
18.Intotdeauna vorbeste si comporta-te copilul folosind cele mai bune maniere si ofera-i tot ce ai mai bun in tine.
19.Ajuta-ti copilul sa-si depaseasca imperfectiunile. Fa acest lucru cu grija, retinere si in liniste, cu intelegere si dragoste.
20.Ajuta-l pe copil cand cauta o activitate si fii neobservat atunci cand si-a gasit-o deja.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce se întâmplă când polițiștii se verifică între ei? Descoperit fără asigurare la maşină, un agent refuză să predea plăcuțele de înmatriculare! VIDEO

astăzi, 12:38
225

Deși cazul nu este de la Botoșani, această situație este semnificativă pentru un întreg sistem care în ultimii ani face eforturi imense pentru a se reabilita în fața cetățeni...

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, ajunge la Botoșani

astăzi, 12:26
72

Oficialitățile de la Botoșani au confirmat astăzi sosirea la Botoșani a Ministrului Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.De altfel, liderii județului au anunțat că vor participa la ș...

Tânăr de 19 ani, prins euforic la volan

astăzi, 12:11
58

Duminică, 22 septembrie a.c., poliţiştii oraşului Flămânzi aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu au oprit pentru control un tânăr de 19 ani, care se deplasa cu un au...